Energietransitie is de overgang naar een situatie waarin de energievoorziening structureel anders van aard en vorm is dan het huidige energiesysteem. In dit nieuwe systeem is fossiele brandstof grotendeels vervangen door duurzame energiebronnen en is er veel aandacht voor energiebesparing en energieopslag en is de energievoorziening meer decentraal georganiseerd. Het met deze transitie verbonden beleidsdoel is door de internationale gemeenschap neergelegd in het Klimaatakkoord van Parijs: de toename van de wereldgemiddelde temperatuur houden tot ruim onder 2°C boven het pre-industriële niveau.

Bio-energieBiogrondstoffenEnergietransitieEnergietransitieToepassingen

Hoe houden we de energietransitie betaalbaar?

De klimaatdoelen vragen om een snelle energietransitie. Veel mensen overwegen om hun cv-ketel op aardgas te vervangen door een alternatief, zoals een warmtepomp of een bioketel. Het kabinet wil dat de transitie voor iedereen haalbaar en betaalbaar is en streeft naar een klimaatbeleid dat kosteneffectief is. Maar hoe houden we de energietransitie betaalbaar? In welke…

Lees artikel
Bio-energieBiogrondstoffenEmissiesEmissiesEnergietransitie

Emissies bij de inzet van biobrandstoffen in bioketels

De inzet van biobrandstoffen is een belangrijke pijler van een duurzame economie en bio-energie is daarbij essentieel om de klimaatdoelstelling uit het Verdrag van Parijs te halen. Over de wijze waarop deze duurzame bronnen het best kunnen worden ingezet, bestaat een aantal vragen die raken aan de relatie tussen de brandstof en de emissies naar…

Lees artikel
ActueelBlogEnergietransitie

De rechter vs. Shell? Laat de gemeenschap beslissen over klimaat

Klimaatdoelen moeten opgelegd worden aan het geheel van bedrijven en consumenten, niet geïsoleerd, schrijft Jan Paul van Soest. De klimaatrechtzaak tegen Shell maakte de tongen los. De rechtbank oordeelde dat Shell in 2030 wereldwijd zijn emissies versneld moet terugbrengen. Beelden van de juichende eisers gingen de wereld over. Wereldwijd lopen tal van vergelijkbare zaken, en dat ze…

Lees artikel