BiogrondstoffenBiomassaBlog

Verduurzaming internationaal

“Komt er nog wat van”, is de eerste reactie die je doet verzuchten als je ziet hoeveel er in diverse internationale gremia over verduurzaming wordt gesproken, maar niet wordt gehandeld. We hebben net de COP29 achter de rug waar we niet veel verder zijn gekomen dan uitspraken als: “In verband met de klimaatdreiging is onmiddellijke…

Lees verder
BiomassaBlog

Red het productiebos!

Staatsbosbeheer bestaat dit jaar 125 jaar. In dat kader staan dit jaar de bossen van Staatsbosbeheer bij een aantal herfstdebatten in de schijnwerpers. Het debat van 17 oktober droeg de naam “Een nieuwe Veluwe nodig voor de grondstoffen transitie?” Bij het debat gaven de volgende mensen een korte verdiepende beschouwing: Gert-Jan Gruter (Avantium, bijzonder hoogleraar…

Lees verder
BiomassaBlogEnergietransitie

Europa’s duurzame toekomst zonder de VS

De recente herverkiezing van Donald Trump als president van de Verenigde Staten heeft veel stof doen opwaaien, vooral op het gebied van klimaatbeleid en duurzame energie. Trump staat bekend om zijn voorkeur voor de fossiele industrie en zijn sceptische houding tegenover klimaatverandering. Deze houding kan verstrekkende gevolgen hebben, niet alleen voor het binnenlandse beleid van…

Lees verder
BeleidBlogEmissiesEnergietransitieklimaatdoelstellingenWetenschap

Bio-energie en CCS: twee keer min is plus?

Onlangs antwoordde minister Hermans (KGG) op vragen van de PvdD dat negatieve emissies ‘een belangrijk onderdeel vormen van de beleidsmix om in 2050 klimaatneutraal te zijn’.  De uitgangspunten van de ‘Routekaart Koolstofverwijdering’ die hiertoe in de maak is, worden op 24 oktober a.s. in het Klimaatplan gepresenteerd. Het lijkt erop dat dit Kabinet werk maakt van het advies van de Wetenschappelijke Klimaatraad om een actief beleid te voeren voor verwijdering van koolstofdioxide.

Lees verder
BeleidBiomassaBlogNews

Wood pellets continue to play a crucial role in keeping US Southern forests healthy, thriving, and growing

Bioenergy plays a pivotal role in the Dutch energy system, accounting for half of all renewable energy generation and nearly 10% of the country’s total energy supply. Among the diverse feedstocks used, sustainable wood pellets are a crucial component, with a significant portion sourced from the US Southeast. Looking ahead, it’s clear that this figure…

Lees verder
BlogHoutwinning

Een dagje in het bos

Wat is het toch heerlijk om je als vijftigplusser weer leerling te voelen. Die ervaring had ik dit voorjaar bij een ‘Bosles’ van Simon Klingen in het Amerongse Bos. Klingen, gepensioneerd bosbeheerder voor het Utrechts Landschap, en een soort Grote Vriendelijke Reus, neemt regelmatig een klein groepje mensen mee het bos in om ze beter…

Lees verder
BiomassaBlog

Komkommertijd

De zomer is eindelijk aangebroken, wat de welverdiende vakantieperiode en dus een iets andere blog van mijn hand betekent. We hebben er vaak maandenlang naar uit gekeken, onze vakantie. We plannen onze reis en dromen van ontspanning. Toch lijkt het moment van vertrek altijd ver weg. En dan, plotseling, is de vakantie alweer voorbij. Dit…

Lees verder
BeleidBlogEmissiesEnergietransitieklimaatdoelstellingenWetenschap

Rapport Klimaatraad werpt nieuw licht op biogene CO₂

Op 10 juli publiceerde de Wetenschappelijke Klimaatraad (WKR) haar advies ‘De lucht klaren?’. Kern van het rapport is dat Nederland en Europa niet alleen moeten inzetten op CO₂-reductie, maar ook op koolstofverwijdering. Biogene CO₂ wordt genoemd als één van de technieken om dit te realiseren. Plaatsvervangend WKR-directeur Heleen de Coninck zei erover bij BNN VARA: “Dat gaat bijvoorbeeld door biomassa te gebruiken, en de CO₂-uitstoot bij dat verbruik vang je dan af en sla je in de diepe ondergrond op”. Meerdere media pakten die boodschap op. Bij EénVandaag werd aan de kijkers uitgelegd hoe opslag van kort-cyclische biogene CO₂ bijdraagt aan het tegengaan van klimaatverandering. Mét plaatjes!

Lees verder
BiogrondstoffenBiomassaBlog

Biogrondstoffen internationaal verankerd

Als klein land is Nederland afhankelijk van de import van schaarse (bio)grondstoffen, maar zoekt daarnaast ook naar systemen waarmee we zo efficiënt mogelijk met biogrondstoffen om kunnen gaan. Dit betekent in het nationaal beleid dat we biogrondstoffen zo hoogwaardig mogelijk in willen zetten. Te weten in de industrie voor vervanging van fossiele grondstoffen, in materialen…

Lees verder
BiomassaBlog

Gooi je ouwe schoenen niet weg voordat de nieuwe lekker zitten

Die dekselse PBL’ers toch. De meest recente verkenning naar een klimaatneutrale samenleving in 2050, van ons aller Planbureau voor de Leefomgeving, is weer een puik staaltje onderzoekswerk. Een degelijk en consistent rekenmodel, gevoed met technische en economische cijfers van ruim 150 schone technieken, waarvan de uitkomsten met nuance en kennis van zaken worden geduid: gelukkig…

Lees verder
BiomassaBlog

Houtsnippers voor een mooier Nederland

Eind mei hadden wij onze jaarlijkse audit voor BetterBiomass (NTA8080). Hoewel onze organisatie voor verschillende systemen is gecertificeerd en relevante processen structureel op onze agenda hebben staan, is dit toch een moment om je ervan te vergewissen of er punten op een enkel ietje ontbreekt. De audit vond plaats op een grotere centrale locatie waar…

Lees verder