Strengere duurzaamheidscriteria en nieuwe rekenmethodes dwingen sector tot herziening
De Europese Unie heeft met de invoering van RED III in 2023 een belangrijke stap gezet richting een duurzamer energiesysteem. De herziene richtlijn stelt strengere eisen en introduceert nieuwe methodes voor het berekenen van hernieuwbare energie, zo blijkt uit recente publicatie van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Een van de belangrijkste veranderingen is de verlaging van de drempel voor duurzaamheidscriteria: biomassa-installaties vanaf 7,5 MW thermisch vermogen (en biogasinstallaties vanaf 2 MW) moeten voldoen aan strikte duurzaamheidseisen. Voor stadsverwarming gelden deels soepelere regels. Hierdoor vallen meer installaties onder toezicht, en wordt het belang van gecertificeerde duurzame biomassa groter.
Hogere doelstellingen en aangepaste berekeningen
RED III verhoogt het gezamenlijke EU-doel voor 2030 naar 42,5 procent hernieuwbare energie, met de ambitie om 45 procent te halen. Nederland draagt hieraan bij met een nationale doelstelling van 39 procent. De richtlijn herziet niet alleen de doelen, maar ook de manier waarop het aandeel hernieuwbare energie wordt berekend. Nieuwe definities van de teller (hernieuwbare energie) en noemer (eindverbruik) leiden tot een hogere score dan onder de oude methode.
Hernieuwbare warmte, koude en vervoer
Naast elektriciteit en biomassa krijgt ook hernieuwbare warmte en koude meer aandacht. Nederland moet het aandeel hernieuwbare warmte en koude jaarlijks met gemiddeld 1,9 procentpunt verhogen. In de transportsector worden biobrandstoffen uit bepaalde reststromen, zoals vermeld in bijlage IX-A van de richtlijn, dubbel meegeteld. Landen kunnen kiezen voor een aandeel van 29 procent hernieuwbare energie in vervoer, of voor een broeikasgasreductie van minimaal 14,5 procent ten opzichte van fossiele brandstoffen.
Gevolgen voor bedrijven en overheden
De nieuwe regels vragen om betere monitoring, certificering en rapportage. Producenten van biomassa en gebruikers van bio-energie moeten rekening houden met strengere eisen aan de herkomst, efficiëntie en duurzaamheid van hun grondstoffen en processen.
Bron: De invloed van RED III op berekeningen hernieuwbare energie – CBS, 2025