Materiom, een organisatie die data en AI inzet ter ondersteuning van wetenschappers, producenten en ontwerpers bij de ontwikkeling van bio-gebaseerde materialen, heeft de introductie aangekondigd van Materiom AI: een innovatieve chatbot die gebruikers helpt bij het ontdekken van biopolymeren, ingrediënten en additieven voor duurzame materiaalontwikkeling.
De chatbot, aangedreven door Google’s Gemini-technologie, is ontworpen om het complexe proces van materiaalonderzoek te versnellen. Via het open platform Materiom Commons is de tool in bètaversie beschikbaar voor iedereen die betrokken is bij het ontwerpen en ontwikkelen van bio-gebaseerde oplossingen.
“We zijn verheugd om onze gebruikers de eerste in een reeks AI-gestuurde tools aan te bieden die we ontwikkelen om R&D voor bio-gebaseerde materialen te versnellen,” zegt Jan Botha, CTO van Materiom.
Van grondstof tot prestatie: inzichten in elk stadium
Materiom AI richt zich op de vroege fasen van materiaalontwikkeling — ook wel ‘materials discovery’ genoemd — en biedt gerichte inzichten op vier gebieden:
- Ingrediënten: informatie over natuurlijke polymeren, additieven, oplosmiddelen en de bijbehorende biomassabronnen.
- Verwerkingsmethoden: manieren om bio-gebaseerde ingrediënten te winnen en verwerken.
- Combinatiemogelijkheden: suggesties voor ingrediënten die vaak samen worden gebruikt en hun prestatieverbeterende effecten.
- Afbreekbaarheid: inzicht in het biodegradatiepotentieel van specifieke ingrediënten.
“Het vinden van de juiste ingrediënten en combinaties is vaak een langdurig en moeizaam proces, met verspreide of onvolledige data,” aldus mede-CEO Liz Corbin. “Met Materiom AI willen we een deel van die frictie wegnemen.”
Toegang tot 30 miljoen open-access wetenschappelijke documenten
De chatbot beantwoordt praktische vragen als: Welke bio-gebaseerde ingrediënten zijn beschikbaar uit afvalstromen? Hoe extraheer ik pectine uit fruitschillen? Wat verbetert de waterbarrière-eigenschappen van chitine? Afhankelijk van de vraag haalt het systeem relevante literatuur op en genereert het een helder antwoord op basis van wetenschappelijke inzichten.
“Naast het bieden van gerichte begeleiding, is het in wezen een toegangspoort tot 30 miljoen open-access wetenschappelijke documenten,” voegt Botha toe.
Open platform met een groeiende community
Materiom AI is volledig geïntegreerd in het Materiom Commons-platform, een open-access database en communityplatform met meer dan 18.000 gebruikers wereldwijd. Gebruikers kunnen hier:
- Materialen en ingrediënten verkennen
- Eigen recepten uploaden en analyseren
- Materialen vergelijken op prestaties
- Samenwerkingen aangaan met andere ontwerpers en onderzoekers
De ontwikkeling van de chatbot werd mogelijk gemaakt door een subsidie van Google.org in april 2024. De tool richt zich specifiek op het verlagen van R&D-drempels voor startups en onderzoekers die werken aan duurzame alternatieven voor plastic, textiel en verpakkingsmateriaal.
Zelf uitproberen?
De bètaversie van Materiom AI is gratis toegankelijk via registratie op het Materiom Commons-platform. De organisatie nodigt gebruikers uit om feedback te geven en zo bij te dragen aan de verdere ontwikkeling van de tool.
Meer info: Materiom