De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) ziet mestvergisting als een veelbelovende oplossing voor de stikstofproblematiek waar Nederland momenteel mee kampt. Volgens recent onderzoek van Common Futures kan mestvergisting zorgen voor een reductie van tien miljoen kilo stikstof in de landbouw tegen 2030, wat neerkomt op een kwart van de benodigde stikstofreductie. Deze ontwikkeling kan helpen om het zogenoemde ‘stikstofslot’ te doorbreken, dat tal van bouwprojecten en economische ontwikkelingen momenteel vertraagt.
Mestvergisting is een proces waarbij mest en andere organische materialen worden afgebroken door micro-organismen in een zuurstofarme omgeving. Dit proces levert biogas op, dat na opwerking kan worden omgezet in groen gas. Dit gas kan vervolgens worden ingezet als duurzame energiebron, waarmee Nederland minder afhankelijk wordt van geïmporteerd aardgas. Daarnaast levert het proces een waardevol digestaat op, dat als meststof kan worden gebruikt.
Groen gas als duurzame brandstof
De NVDE pleit voor de invoering van een bijmengverplichting voor groen gas in aardgas, wat volgens hen kan resulteren in een productie van 1,1 miljard kuub groen gas in 2030. Een aanzienlijk deel van dit volume kan worden gerealiseerd door mestvergisting. Naast stikstofreductie levert dit ook een forse CO₂-reductie op: naar schatting 3,8 megaton. Bovendien biedt de productie van groen gas via mestvergisting boeren een extra inkomstenbron, wat bijdraagt aan de verduurzaming van de landbouwsector.
Ondanks de potentie van mestvergisting zijn er nog verschillende obstakels die moeten worden overwonnen. Zo pleit de NVDE, samen met Gasunie en het Platform Groen Gas, voor het versneld invoeren van stimuleringsmaatregelen en een vergunningsvrijstelling voor stikstofemissies tijdens de bouwfase van vergistingsinstallaties. Dit zou het proces aanzienlijk kunnen versnellen, vooral in gebieden die dicht bij kwetsbare natuurgebieden liggen.
Een kans voor boeren
Voor veel agrarische ondernemers biedt mestvergisting een manier om zowel bij te dragen aan de reductie van stikstofuitstoot als hun bedrijfsmodel te verduurzamen. Door gebruik te maken van mestvergisters kunnen zij niet alleen bijdragen aan de energietransitie, maar ook profiteren van extra inkomsten door de verkoop van groen gas.
Oproep tot actie
De NVDE roept beleidsmakers op om de mogelijkheden van mestvergisting actief te ondersteunen en versneld te faciliteren. Dit kan door het afgeven van heldere richtlijnen en financiële stimulansen voor boeren die willen investeren in deze technologie. Volgens de NVDE ligt hier een belangrijke kans voor Nederland om zowel de stikstofcrisis aan te pakken als stappen te zetten richting een duurzamere energievoorziening.