Vanaf vandaag, 1 april 2025, is de nieuwe subsidieregeling EKOO-Biobased Circular (EKOO-BBC) geopend. Deze regeling, onderdeel van het Groeifondsprogramma Biobased Circular, stelt €2,5 miljoen beschikbaar voor consortia die de industriële en economische haalbaarheid van innovatieve productie- en recyclingprocessen en toepassingen van biopolyesters willen onderzoeken.
De subsidie richt zich op samenwerkingsverbanden van bedrijven en onderzoeksorganisaties die innovatieve ontwikkelingen op het gebied van biopolyesters nastreven, welke nog niet door grotere consortia zijn opgepakt. Een vereiste is dat er minstens één onderneming betrokken is bij het project.
Vier thema’s voor innovatie
Projecten moeten bijdragen aan een van de volgende vier thema’s:
- Circulair ontwerpen van producten en halffabrikaten:
- Het herontwerpen van bestaande producten en halffabrikaten of het ontwerpen van nieuwe producten die goed recyclebaar en veilig in gebruik zijn.
- Validatie van het gebruik van de innovatie op multi-kg schaal in een industrieel productieproces.
- Nieuwe generatie bouwstenen en biopolymeren:
- Ontwikkeling van nieuwe biogebaseerde bouwstenen of biopolymeren voor de productie van biopolyesters.
- Validatie van de ontwikkeling of processtappen voor productie op industriële schaal.
- Verbetering van functionaliteit, recyclebaarheid of biodegradeerbaarheid is een pluspunt.
- Duurzame biogrondstoffen:
- Ontwikkeling van nieuwe biogebaseerde routes voor de omzetting van koolhydraatrijke biogrondstofstromen in nieuwe bouwstenen of biopolyesters.
- Recycling van biobased materialen:
- Innovaties in recyclingprocessen van biopolyesters, waaronder mechanische, chemische en organische recycling, inclusief composteren en natuurlijke afbraak.
De focus ligt specifiek op polyesters afkomstig van koolhydraten uit plantaardige, dierlijke of microbiële bronnen, zoals (Bio)PET, PEF, PLA, PHA, polyestercoatings en harsen voor toepassingen in verpakkingen, bouw, interieur of textiel. Andere kunststoffen, ongeacht of deze biobased zijn, vallen buiten de regeling.
Aanvraagprocedure
Het totale budget van €2,5 miljoen wordt verdeeld via een tenderprocedure, waarbij de hoogst scorende aanvragen subsidie ontvangen totdat het budget is uitgeput. Aanvragen kunnen worden ingediend van 1 april tot en met 13 mei 2025.
Voor mkb-ondernemers die circulaire biopolyesters willen testen en evalueren, is er een alternatieve, laagdrempelige subsidieregeling beschikbaar: de Subsidieregeling Testen Circulaire Biopolyesters (STCB), die loopt tot 7 oktober 2025.
Meer informatie over beide subsidieregelingen is te vinden op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
Bron: RVO / Agro-Chemie