Reudink, de biologische veevoerproducent en onderdeel van ForFarmers, zet een belangrijke stap richting verduurzaming door over te schakelen op biogas van lokale melkveehouders uit Laren en Lochem. Deze overgang is bedoeld om de productielocatie in Lochem tegen 2026 CO₂-neutraal te maken. Dat meldt het bedrijf in een eigen bericht op zijn website.
Hoewel Reudink al volledig gebruikmaakt van schone elektriciteit met een lage CO₂-uitstoot, blijft gas een aanzienlijk deel van het energieverbruik uitmaken. Om in deze gasbehoefte te voorzien, kiest het bedrijf voor biogas als duurzaam alternatief voor aardgas.
Veertien melkveehouders in de omgeving van Laren en Lochem, die zich richten op regeneratieve landbouw met aandacht voor circulariteit en biodiversiteit, hebben een coöperatie gevormd om biogas uit koeienmest te produceren. Via een directe, ondergrondse pijplijn vanaf hun boerderijen zullen zij zowel Reudink als andere lokale bedrijven van biogas voorzien. Hierdoor kan Reudink in de toekomst biologisch veevoer leveren aan onder andere koeien die zelf hebben bijgedragen aan de energieproductie voor dat voer, wat de circulariteitsgedachte versterkt.
Deze samenwerking toont aan dat boeren substantieel kunnen bijdragen aan de energietransitie in Nederland en aan de vermindering van emissies. Volgens André de Groot, melkveehouder en voorzitter van de coöperatie, is de biogasopbrengst van drie koeien al voldoende om één gezin van gas te voorzien. Dit initiatief draagt bij aan de Nederlandse ambitie om in 2030 in totaal 20 procent van het aardgas door biogas te hebben vervangen.
ForFarmers streeft ernaar boerenbedrijven te helpen meer circulair te worden en emissies te verlagen. Naast de Reudink-locatie in Lochem is het bedrijf van plan ook andere locaties, zoals die in Deventer, te voorzien van biogas rechtstreeks van het boerenerf.
Foto Reudink: V.l.n.r. Diederik Klein Kranenbarg, Herbert Langeler (bestuursleden biogasHUB), André Lobbert (adviseur biogasHUB), Judith Hofland (directeur Reudink), André de Groot (bestuurslid biogasHUB), Henry Verwaijen (directeur duurzaamheid).