In de overgang naar een circulaire en biobased economie speelt biomassa een essentiële rol. Het biedt niet alleen duurzame oplossingen, maar vergroot ook de zelfvoorzienendheid en vermindert de afhankelijkheid van fossiele bronnen buiten Europa. Om deze transitie te faciliteren, hebben TNO en haar partners de geavanceerde bioraffinagetechnologie Fabiola ontwikkeld. Deze technologie zet diverse biomassareststromen om in hoogwaardige bouwstenen zoals cellulosevezels, suikers en lignine, wat de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen aanzienlijk vermindert.
Een van de doorbraken van Fabiola is het vermogen om 75-80% van de lignine uit biomassa te extraheren met een aanzienlijk hogere kwaliteit dan voorheen mogelijk was. Lignine, rijk aan aromatische verbindingen, is toepasbaar in producten zoals lijmen, coatings, verf en purschuim. Daarnaast kan de technologie 90-95% van de cellulosevezels en 80-95% van de suikers en furanen uit biomassa winnen, die respectievelijk geschikt zijn voor toepassingen in bouwmaterialen en de productie van biologisch afbreekbare kunststoffen en chemicaliën.
Arjan Smit, Scientist Specialist bij TNO, benadrukt het belang van opschaling: “We werken eraan om deze succesvolle scheidingstechnologie op grotere schaal toe te passen in een demonstratie-bioraffinaderij, die tot 1 miljoen kilo biomassa per jaar kan verwerken. Deze fabriek zal een ‘proof of concept’ voor de commerciële haalbaarheid zijn en kan als blauwdruk fungeren voor toekomstige grootschalige bioraffinaderijen in Europa.”
De geplande demonstratiefabriek zal zich in eerste instantie richten op de productie van groene bouwstenen voor de bouw- en constructiesector, een marktsegment dat sterk groeit door ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen van Europese overheden. Volgens Smit moet in 2030 25% van de materialen in nieuwe gebouwen biobased zijn, wat een enorme vraag naar groene bouwstenen creëert. Bioraffinaderijen zoals die ontwikkeld met Fabiola kunnen hierin een sleutelrol spelen.
Bron: TNO