De Groene Chemie, Nieuwe Economie (GCNE) speelt een cruciale rol in de verduurzaming van de chemische industrie. Dit initiatief helpt bedrijven bij de overgang naar een circulaire economie, waarbij fossiele grondstoffen worden vervangen door hernieuwbare en circulaire alternatieven. Het rapport GCNE Monitor 2024 van TNO Vector schetst de uitdagingen, de kansen en de bijdrage van GCNE aan deze transitie. Door samenwerkingen te stimuleren en financiering toegankelijker te maken, draagt GCNE bij aan een duurzame toekomst voor de chemische sector.
De chemische industrie is een van de grootste verbruikers van fossiele grondstoffen en energie. Om klimaatdoelstellingen te behalen, is een transitie naar een circulaire economie noodzakelijk. Dit betekent dat bedrijven moeten overschakelen op bio-gebaseerde en gerecycleerde grondstoffen. GCNE faciliteert deze transitie door kennisdeling, netwerkvorming en financiële ondersteuning te bieden.
Samenwerkingen en innovaties
GCNE helpt innovatieve businesscases op basis van hernieuwbare grondstoffen en schaalt duurzame oplossingen op. Het rapport GCNE Monitor 2024 van TNO Vector schetst de uitdagingen, de kansen en de bijdrage van GCNE.
Het onderzoek maakt gebruik van verschillende bronnen om inzicht te krijgen in de ontwikkeling van het Groene Chemie-ecosysteem. Er wordt gekeken naar de uitdagingen, de investeringen en de groeifases van de bedrijven. Arnold Stokking: “De valley of death voor start-ups en scale-ups van bedrijven in de groene chemie sector is complex vanwege de grote transitieopgaven en de concurrentie met fossiel. Opschalen vraagt daarom om geduldig geld. De vergroening echter zal zeker doorzetten waardoor investeringen zullen lonen.”
Financiering en ondersteuning
Een van de grootste uitdagingen voor bedrijven die willen verduurzamen, is toegang tot financiering. GCNE helpt bedrijven bij het vinden van subsidies en investeringen, zodat zij hun innovatieve oplossingen kunnen ontwikkelen en opschalen. Dit verlaagt de drempel voor bedrijven om circulaire productiemethoden te omarmen. Uit een survey onder bedrijven in het ecosysteem is gebleken dat zij baat hebben bij GCNE-initiatieven zoals matchmaking, beleidslobby en technische ondersteuning via de Green Chemistry Accelerator. Bestaande initiatieven van GCNE hebben de zichtbaarheid van duurzame innovaties vergroot en bedrijven beter verbonden met investeerders en beleidsmakers. Tegelijk is er nog veel meer inzet nodig op deze gebieden, en deze monitor biedt goede handvaten voor het GCNE-team om verder op door te pakken.
Toekomstperspectief
Platform GCNE zet zich in voor het versnellen van het vergroenen van de maakchemie door het verbeteren van het innovatie- en ondernemersklimaat. Daartoe wil GCNE een portfolio van impactvolle initiatieven – de gamechangers – stimuleren die maximaal bijdragen aan deze doelstelling. Jaarlijks wordt bijgehouden hoe het landschap van gamechangers zich ontwikkelt en welke impact de GCNE-inzet heeft. Zo kan GCNE blijven sturen op versnellingsroutes en advies geven aan partijen binnen en buiten haar community.
Een paar highlights uit het rapport:
- Geografische clustering is belangrijk voor de spelers in het groene chemie-ecosysteem. De industriële regio’s in Nederland fungeren als innovatiehubs met elk hun eigen focusgebieden.
- De meeste bedrijven in dit ecosysteem lopen vast in de vroege groeifasen door beperkte toegang tot kapitaal. Dit vraagt om gerichte ondersteuning in deze vroege groeifase.
- Bedrijven in het groene chemie-ecosysteem bevinden zich vaak in een gevorderde technologische fase (TRL 6-8), maar blijven achter in marktrijpheid (MRL 4-6). Dit vraagt om beleid ter stimulering van marktvraag, samenwerking in de waardeketen en ondersteuning bij commerciële implementatie.
- Bedrijven in andere sectoren in transitie maken qua duur vergelijkbare groeifases door, maar krijgen vaak wel eerder in het proces toegang tot financiering. Consistente, op maat gemaakte ondersteuning en geduld zijn nodig om bedrijven in groene chemie succesvol door de groeifases te begeleiden.
Download het volledige rapport via deze link: GCNE Monitor 2024.
Bron: groenechemie.nl