De verduurzaming van de chemische sector en afgeleide materialen is een cruciale en urgente uitdaging om de EU-doelstelling van klimaatneutraliteit tegen 2050 te realiseren. Het Bio-based Industries Consortium (BIC) en de Renewable Carbon Initiative (RCI) hebben gezamenlijk een onderzoek laten uitvoeren door het nova-Instituut. Dit onderzoek richt zich op de vraag of er voldoende duurzaam geproduceerde biomassa beschikbaar is om de chemische sector te defossiliseren tegen 2050.
Uit het rapport blijkt dat agrarische en houtachtige biomassa in 2050 op duurzame wijze minstens 20% van de koolstofbehoefte van de chemische industrie kan dekken. Dit is een aanzienlijke stijging ten opzichte van 2023, waarin dit aandeel in de EU27 slechts 5,5% bedroeg en wereldwijd 10%.
Momenteel wordt 90-95% van de koolstofbehoefte in de chemische sector vervuld door fossiele bronnen zoals olie, aardgas en steenkool. Het onderzoek toont aan dat biomassa een belangrijke rol kan spelen in de versnelling van de defossilisering van deze sector. De bio-based industrie wordt gezien als een sleutelfactor in deze transitie.
Roadmap voor de transitie
BIC heeft een stappenplan opgesteld om deze transitie te faciliteren. Dit plan richt zich op de opschaling van biomassa, het stimuleren van innovatie, beleidsvorming en het bevorderen van duurzaamheid in de chemische sector. De bio-based industrie kan een leidende rol spelen in deze ontwikkeling, terwijl beleidsmakers de kans krijgen om de Europese concurrentiepositie te versterken door de sector te ondersteunen.
Een kans voor Europa
Volgens Dirk Carrez, Executive Director van BIC, kan de bio-based industrie een essentiële bijdrage leveren aan een duurzame chemische sector tegen 2050. Hij benadrukt dat een voldoende en duurzame biomassavooraad cruciaal zal zijn voor deze transformatie.
Het rapport biedt een uitgebreid kader om de beschikbaarheid van biomassa op te schalen en richt zich op technologische innovatie, plattelandsontwikkeling, beleidsvorming en duurzame praktijken in de industrie. De transitie naar een bio-based chemische sector biedt niet alleen milieuvoordelen, maar versterkt ook de circulaire economie en de concurrentiepositie van Europa op de lange termijn.
Link naar rapport “Is there enough biomass to defossilise the EU’s chemicals and derived materiasl sector?“