In een controversiële zet heeft de Amerikaanse president Donald Trump aangekondigd dat de Verenigde Staten zich opnieuw terugtrekken uit het Klimaatakkoord van Parijs. Op een bijeenkomst in de Capital One Arena ondertekende Trump de officiële decreten die het vertrek bekrachtigen. Deze stap wordt gezien als een krachtige symbolische actie in Trumps streven om het klimaatbeleid van voormalig president Joe Biden terug te draaien.
Dit is niet de eerste keer dat Trump het Klimaatakkoord de rug toekeert. Tijdens zijn eerste ambtstermijn in 2017 trok hij de VS ook al terug uit het akkoord, dat in 2015 werd ondertekend. Trump noemde het destijds “het meest oneerlijke document ooit”. De huidige beslissing onderstreept zijn visie op klimaatbeleid, die sterk afwijkt van de koers van zijn voorganger.
Met prominente figuren zoals Chris Wright, zijn beoogde minister van Energie, en Doug Burgum, kandidaat voor Binnenlandse Zaken, omringt Trump zich met beleidsmakers die sceptisch staan tegenover klimaatverandering. Beide ministers hebben uitgesproken ambities om de Amerikaanse olie- en gasproductie verder op te voeren.
Opmerkelijk is dat Trump niet alleen lof oogst voor zijn besluit. Grote oliebedrijven zoals Shell en Exxon Mobil hebben publiekelijk bezwaar gemaakt tegen het vertrek. Zij benadrukken dat stabiel overheidsbeleid cruciaal is voor langetermijninvesteringen en zien het Klimaatakkoord als een belangrijke basis voor internationale samenwerking.
Gevolgen voor mondiale klimaatdoelen
Het besluit van Trump is een tegenslag voor de wereldwijde strijd tegen klimaatverandering. Volgens deskundigen ondermijnt het vertrek de solidariteit waarop het Klimaatakkoord is gebaseerd. “Als een van de grootste uitstoters en rijkste landen zich terugtrekt, heeft dat gevolgen voor de bereidheid van andere landen om hun verplichtingen na te komen,” zegt Heleen de Coninck, hoogleraar klimaatverandering.
Toch is het verdrag volgens experts niet ten dode opgeschreven. Toen Trump in 2017 de VS uit het akkoord haalde, bleef de internationale steun overeind en keerde zijn opvolger Biden in 2021 terug naar de klimaattafel.
In tegenstelling tot 2017 kan Trump deze keer sneller handelen. Het Klimaatakkoord staat nu toe dat lidstaten zich binnen een jaar kunnen terugtrekken, terwijl dat eerder drie jaar duurde. Het is vrijwel zeker dat de Trump-regering geen nieuwe klimaatdoelen zal stellen, zoals Biden eerder wel deed met het streven om de uitstoot van broeikasgassen tegen 2035 met 61-66% te verminderen ten opzichte van 2005.
De terugtrekking van de VS, ’s werelds grootste economie, zet de toon voor de mondiale klimaatagenda. Veel landen, al ontmoedigd door de recente mislukte klimaattop in Azerbeidzjan, zullen mogelijk minder ambitie tonen in hun eigen klimaatbeleid.
Het is nu de vraag of het Klimaatakkoord de veerkracht heeft om de afwezigheid van een belangrijke speler als de VS te compenseren, of dat andere landen opstaan om het voortouw te nemen in de strijd tegen klimaatverandering.
Bron: Nu.nl