Dat het Kabinet niet altijd op één lijn zit, horen en lezen we dagelijks. Het wordt steeds duidelijker dat deze verdeeldheid ook beleidskeuzes in de weg zitten. Stimulering van groen gas, geproduceerd uit biogene reststromen, dreigt als een van de eerste dossiers hierdoor te sneuvelen.
Bijmengverplichting
Jarenlang is gewerkt aan een wettelijk verplicht percentage in te voeden biogeen gas op het gasnet. Iets duurder dan aardgas, maar met name voor moeilijk te verduurzamen binnensteden aanzienlijk goedkoper dan andere opties om van aardgas af te gaan. Deze bijmengverplichting is een impuls voor zowel de groen gas sector als de agrarische sector. In Nederland zal de productie toenemen, bijdragend aan energie-onafhankelijkheid en leveringszekerheid. Mestvergisting en -vergassing zijn een extra verdienmodel voor de boer en reduceren methaan- en stikstofuitstoot tot wel 70%. Reststromen uit land- en tuinbouw krijgen meer waarde en de voorziene 1 BCM bijmenging leidt het tot een CO2 reductie van bijna 4 Megaton! De regeling heeft eigenlijk alles van een droomscenario voor de doelen van zowel het ministerie van Klimaat en Groene Groei als dat van Landbouw, Voedselzekerheid, Visserij en Natuur.
Glastuinbouw
Helaas dreigt deze wet de beoogde invoering op 1 januari 2026 niet te halen. Wat zich wreekt is dat beleid in isolatie tot stand komt. Het voordeel van de één, leidt tot een nadeel voor de ander. Zo komt er een flink aantal prijsverhogende maatregelen af op het energiegebruik in de glastuinbouw. De meerkosten van de bijmengverplichting tikken stevig aan bij telers. Het Ministerie van LVVN wil de glastuinbouw niet laten vallen en weigert medewerking aan de verplichting. Het Ministerie van Financiën, nodig voor eventuele compensatie, is nog niet betrokken. En Ministerie KGG constateert dat uitzondering van de glastuinbouw op z’n minst een jaar uitstel betekent van een wet die eigenlijk al overtijd is
Gesprek
Na jarenlange voorbereiding, meerderheidsmoties en alvast forse investeringen van groen gas producenten, is een Haagse impasse ontstaan. Op dringend verzoek van de Tweede Kamer zegde minister Hermans afgelopen donderdag toe om met alle partijen in gesprek te gaan. Een stevige klus: onderhandelen op het moment dat het besluit al genomen moet worden.
Het is nu zaak om creatief te denken en out-of-the-box te doen: als één Kabinet te opereren voor doorbraak op groen gas!
Over de auteur
Marieke van der Werf
Adviseur op het gebied van energie en circulaire economie
Marieke van der Werf is adviseur op het snijvlak van duurzaamheid en politiek. Na haar Kamerlidmaatschap trad zij als partner toe tot Bureau Publyon, Public Affairs en Corporate Communicatie. Marieke heeft zich gespecialiseerd in energie en circulaire economie en adviseert onder andere het Platform Groen Gas. Ook is zij voorzitter van de CCU-Alliantie en initiatiefnemer van de Taskforce Negatieve Emissies, waar biogene CO2 een belangrijke rol speelt. Naast haar advieswerkzaamheden vervult Marieke toezichthoudende rollen bij o.a. het Friese Energiefonds en bij Spaarnelanden BV.