De regio Stedendriehoek zet vanaf 2025 een versnelde stap in het biobased (ver)bouwen. Het gebruik van biobased materialen – natuurlijke en ecologisch verantwoorde grondstoffen – vermindert niet alleen de CO2-uitstoot, maar vraagt ook minder energie bij productie. Deze duurzame bouwmethode sluit naadloos aan op de urgentie om de bouwsector te vergroenen. Gemeenten en partners in de regio dragen financieel en praktisch bij aan deze transitie.
Samenwerking voor een duurzame toekomst
Een brede samenwerking vormt de basis van dit initiatief. Agrariërs, bouwmaterialenproducenten, bouwbedrijven, architecten, overheden en woningcorporaties slaan de handen ineen om duurzame bouwmaterialen uit de regio toe te passen. Gemeenten als Apeldoorn, Brummen, Heerde en Voorst werken intensief samen met woningcorporaties zoals Woonbedrijf Ieder1 en Veluwonen, evenals woonstichtingen zoals Rentree, Triada en IJsseldal Wonen. Ook Waterschap Vallei en Veluwe speelt een actieve rol in deze samenwerking.
Op 6 december 2024 werd de deal Biobased (Ver)Bouwen 30-30-30 ondertekend. Dit ambitieuze programma heeft als doel dat 30% van alle nieuwbouw- en verduurzamingsprojecten in 2030 wordt gerealiseerd met minimaal 30% biobased materialen. Deze doelstelling geeft een stevige impuls aan de gezamenlijke ambitie om sneller en efficiënter biobased te bouwen.
Van plant tot pand
De provincie Gelderland staat voor de uitdaging om tot 2030 ruim 104.000 nieuwe woningen te realiseren. Een deel hiervan wordt gebouwd in de Stedendriehoek. Om aan de vraag te voldoen, moet de bouw snel, betaalbaar, flexibel én duurzaam zijn. Hier komen biobased materialen in beeld, die al vanaf de teelt van vezelgewassen een positieve impact hebben. De productie van deze materialen vraagt minder energie en draagt bij aan de opslag van CO2.
De Stedendriehoek werkt sinds 2023 aan een ketensamenwerking ‘van plant tot pand’. Dit initiatief versnelt de overgang naar een biobased leefomgeving en sluit aan bij het regionale programma Slimme Groene Verstedelijking. De toepassing van regionaal geteelde vezelgewassen vermindert de afhankelijkheid van CO2-intensieve bouwmaterialen en stimuleert tegelijkertijd de lokale economie.
Nieuwe kansen voor agrariërs
De teelt van vezelgewassen biedt boeren een nieuw verdienmodel, vooral voor agrariërs die moeten afschalen met vee of overstappen naar natuurinclusieve landbouw. Naast inkomsten uit de vezelteelt, profiteren zij van ecosysteemdiensten en de verkoop van koolstofcertificaten. Deze aanpak draagt bij aan de doelstellingen van Vitaal Landelijk Gebied Gelderland (VLGG), zoals stikstofreductie, verbetering van waterkwaliteit en klimaatdoelen.
De rol van Building Balance
Het programma Building Balance, een uitvoeringsorganisatie van de Nationale Aanpak Biobased Bouwen (NABB), ondersteunt de ontwikkeling van biobased bouwmaterialen en het oplossen van knelpunten zoals certificering en ketensamenwerking. Building Balance werkt nauw samen met bestaande Gelderse initiatieven zoals ‘Samen Biobased Bouwen’ in de Achterhoek en ‘Boeren voor Biobased Bouwen’ in de Stedendriehoek.
Bron: Provincie Gelderland