Vorige week vond de afsluiting van het PHA2USE-project plaats op de Greenwise Campus Innovation Center, samen met de consortiumpartners. Dit project heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de opschaling van technologieën voor de productie van PHA uit zuiveringsslib en heeft aangetoond dat dit een rendabel businessmodel kan zijn.
Positieve resultaten
In de afgelopen vier jaar hebben vijf waterschappen samen met STOWA, HVC en Paques Biomaterials gewerkt aan de opschaling van een proces om een natuurlijk biologisch afbreekbaar plastic alternatief te maken uit organische reststromen zoals zuiveringsslib. Dit plastic alternatief is getest voor diverse toepassingen, waaronder landbouwtoepassingen en zelfherstellend beton. Het materiaal bleek bijzonder geschikt voor situaties waarin een goede biologische afbreekbaarheid belangrijk is, zoals in het milieu, de bodem en het water. De positieve resultaten van dit project vormen een solide basis voor verdere ontwikkeling.
Bij afval- en energiebedrijf HVC in Dordrecht is de afgelopen twee jaar een testinstallatie gebruikt om PHA te produceren uit vetzuurrijke reststromen. Het proces werkt als volgt: bacteriën voeden zich met de vetzuren en zetten deze om in een materiaal dat kan dienen als vervanger voor plastic. Dit materiaal wordt vervolgens uit de PHA-rijke stroom gehaald, gereinigd en omgezet in een poeder. Dit poeder is geschikt als natuurlijk alternatief voor plastic in verschillende producten.
Tijdens de proeven bij HVC werd het materiaal in voldoende hoeveelheden geproduceerd om door bedrijven te worden getest. Dit gaf potentiële gebruikers de kans om te beoordelen of de natuurlijke plasticvervanger toepasbaar is in hun producten.
Samenwerking als sleutel tot succes
De totstandkoming van deze testinstallatie was mogelijk dankzij een unieke samenwerking tussen bedrijven, overheden en onderzoekers. Ronald Hopman, directeur Gemeenten en Waterschappen bij HVC, licht toe: “Verschillen in aanpak kunnen soms uitdagingen opleveren. Bedrijven willen vaak snel resultaat, terwijl overheden een lange termijnvisie hanteren. Door duidelijke afspraken te maken over wie wat doet en elkaars belangen goed te bespreken, zijn deze verschillen geen obstakel geworden. Dankzij de gezamenlijke inzet om reststromen om te zetten in waardevolle, circulaire materialen, konden belangrijke stappen worden gezet. Zowel de waterschappen als Paques Biomaterials hebben hierin een grote rol gespeeld.”
Een voorbeeld voor de toekomst
Het PHA2USE-project toont aan dat het proces veelbelovend is voor waterschappen. Het biedt een manier om meer waarde uit slib te halen bij afvalwaterzuiveringsinstallaties. Dit sluit naadloos aan bij de duurzaamheidsdoelstellingen van de waterschappen, stelt Bas Peeters, voorzitter van de PHA2USE-stuurgroep en bestuurslid van Waterschap De Dommel. “Dit project past perfect bij onze ambitie om in 2035 klimaatneutraal en in 2050 volledig circulair te zijn,” zegt hij. “Nu zetten we een deel van het slib om in biogas. Maar door het om te zetten in een plastic alternatief zorgen we voor een echt circulair proces en krijgt het slib nog meer waarde.”
Peeters benadrukt dat er nog werk aan de winkel is: “We moeten de basis die we met dit project hebben gelegd omzetten in een concrete investering. Een nieuwe fabriek kan een voorbeeld zijn voor alle waterschappen.”
Foto: SuSanA Secretariat
Bron: Paques Biomaterials