Dankwa County in de Centrale Provincie van Ghana wordt het decor voor een innovatieve pilot: ofi (olam food ingredients), een wereldwijde leverancier van natuurlijke voedingsingrediënten, kondigt samen met LOTTE, Fuji Oil en MC Agri Alliance het eerste cacao-biocharproject aan.
Dit circulaire biomassa-initiatief zet afgekeurde cacaovruchtschillen om in biochar via verbranding in speciale biochar-kegelmachines. Biochar slaat de koolstof uit deze landbouwresten op, die anders door afbraak in de atmosfeer terecht zou komen. Bovendien verbetert biochar de bodemstructuur en -vruchtbaarheid, wat bijdraagt aan het tegengaan van erosie en het behoud van voedingsstoffen in de bodem.
Klimaatactie en bodemgezondheid
Andrew Brooks, wereldwijd hoofd van cacao-duurzaamheid bij ofi, benadrukt: “Met LOTTE en andere partners willen we een biochar-pilot uitvoeren die de koolstofvoetafdruk van cacao en afval op de boerderijen vermindert door gebruik te maken van cacaoschillen. Dit initiatief ondersteunt niet alleen klimaatactie, maar draagt ook bij aan ons streven om het natuurlijke kapitaal te herstellen. Dit sluit naadloos aan bij onze Cocoa Compass-ambitie en de Net Zero-doelstelling van ofi voor 2050.”
Cocoa Compass, ofi’s duurzame cacaostrategie, pakt uitdagingen in de cacaoketen aan en sluit aan bij het bredere duurzaamheidsbeleid Choices for Change. Hiermee werkt ofi samen met klanten en belanghebbenden aan positieve verandering in de cacaosector.
Internationale samenwerking voor duurzaamheid
De impact van deze samenwerking wordt onderstreept door Keiji Miyano van LOTTE CO., LTD: “Duurzame cacaoinkoop is een van onze strategische prioriteiten. Recente misoogsten in West-Afrika benadrukken de urgentie hiervan. We geloven dat deze samenwerking een aanzienlijke milieuwinst kan opleveren en zetten ons in om de chocolade-industrie in Japan en Azië te leiden op het gebied van duurzaamheid.”
Hidehito Nibu van Fuji Oil voegt hieraan toe: “Duurzaamheid in de cacaoketen is een sleutelfactor in onze strategie voor een duurzame voedseltoekomst. Dit project biedt een unieke kans om gezamenlijk de wereldwijde transitie naar een duurzame samenleving te versnellen.”
Start in 2024/2025
De pilot gaat van start in het oogstseizoen 2024/2025. Het effect van biochar op bodemgezondheid en koolstofreductie zal nauwkeurig worden gemonitord. Dit project maakt deel uit van ofi’s wereldwijde biomassa-initiatieven, waaronder zes circulaire biomassa-installaties in fabrieken in onder andere Nederland, Brazilië en Indonesië. Hier worden cacaodoppen gebruikt om stoom te genereren voor de productie van cacao-ingrediënten.
Bron: ofi
Foto: Pixabay, Falco