233 deelstaten, banken, bedrijven en vrachtwagenbouwers scharen zich achter de Global MOU
Op de klimaattop COP29 in Azerbeidzjan heeft Afke van Rijn, Directeur Generaal Milieu en Internationaal van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW), aangekondigd dat 233 partijen zich inmiddels hebben aangesloten bij de Nederlandse ambitie voor schoon zwaarder wegverkeer. Dit is bijna een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. Onder de nieuwe endorsers bevinden zich grote spelers zoals Maersk en twee nieuwe landen: Mozambique en Ethiopië.
Het initiatief, dat in 2021 werd gelanceerd tijdens de klimaattop in Glasgow, zet in op de transitie naar zero-emissie vrachtwagens en bussen. Deze voertuigen vertegenwoordigen wereldwijd slechts 4% van het wegverkeer, maar zijn verantwoordelijk voor een disproportioneel hoge uitstoot van stikstof (70%) en CO2.
Nieuwe mijlpaal: 38 landen en 233 endorsers
Met de toetreding van Mozambique en Ethiopië telt de Global Memorandum of Understanding on Zero-Emission Medium- and Heavy-Duty Vehicles nu 38 deelnemende landen. Samen zijn deze landen goed voor 20% van de wereldwijde productie van vrachtwagens en bussen en vertegenwoordigen zij 39,5% van het mondiale BBP.
Daarnaast hebben meer dan 200 bedrijven, banken, deelstaten en vrachtwagenbouwers zich gecommitteerd aan de ambitie om vanaf 2040 alleen nog maar zero-emissie vrachtwagens en bussen te introduceren. Onder de nieuwe endorsers bevinden zich bedrijven zoals het Deense Maersk en DFDS, naast Nederlandse pioniers zoals Heineken, Albert Heijn en VDL.
Schone lucht houdt zich niet aan grenzen
De noodzaak voor een wereldwijde aanpak van vervuiling door wegverkeer is groot. “Schone lucht houdt zich niet aan landsgrenzen,” benadrukte Van Rijn in Azerbeidzjan. De Global MOU, een samenwerking tussen Nederland en de NGO CALSTART, is een belangrijke stap om schadelijke uitstoot wereldwijd terug te dringen en de klimaatdoelen te behalen.
Economische kansen voor Nederland
Staatssecretaris Chris Jansen (OV en Milieu), die Van Rijn op de top vertegenwoordigde, ziet ook grote kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven: “Nederland is koploper in duurzame mobiliteit. Door internationaal samen te werken, versnellen we de productie en het aanbod van duurzame voertuigen. Dat maakt schone vrachtwagens en bussen steeds betaalbaarder en creëert economische kansen voor onze innovatieve bedrijven.”
Een groeiend netwerk van steun
Naast Nederland zijn ook landen zoals België, Canada, Denemarken, Ethiopië, Mozambique, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten onderdeel van dit initiatief. De lijst van endorsers blijft groeien, wat volgens Jansen bijdraagt aan zowel CO2-reductie als economische ontwikkeling.
“Het is inspirerend om te zien hoe landen en bedrijven wereldwijd samenwerken om de transitie naar schone mobiliteit te versnellen,” concludeerde Van Rijn.
Bron: Rijksoverheid.nl