Sinds 1 januari 2024 zijn EU-lidstaten verplicht bioafval apart in te zamelen volgens de Kaderrichtlijn Afval (KRA). Toch blijft de huidige inzameling binnen de EU27 (plus Noorwegen en het VK) steken op slechts 5.112.788 ton per jaar, wat minder is dan 26% van het theoretische potentieel.
Het overgrote deel van bioafval (tuin- en voedselafval), dat een waardevolle grondstof zou kunnen zijn voor de bio-gebaseerde industrieën en bioproductie, wordt momenteel niet benut. Dit vertegenwoordigt een gemiste kans voor Europa. Door bioafval te valoriseren kan niet alleen de voedselverspilling worden verminderd, maar wordt ook duurzame groei gestimuleerd. Dit is bijzonder relevant, aangezien de EU strategische autonomie, concurrentievermogen, circulariteit en de groene transitie vooropstelt.
Het Bio-based Industries Consortium (BIC), Europa’s toonaangevende industriële associatie die circulariteit, innovatie en duurzaamheid centraal stelt in de Europese bio-economie, heeft in samenwerking met Zero Waste Europe (ZWE) een tweede editie van een rapport uitgebracht. Hierin wordt de ongebruikte potentie van bioafval in Europa geïdentificeerd. Het rapport “Bioafvalproductie in de EU: huidige inzamelniveaus en toekomstig potentieel” is vandaag gepubliceerd op de website van BIC. In vergelijking met de eerste editie vier jaar geleden, waarin een inzamelingspercentage van 16% werd vastgesteld, blijkt dat de huidige verbetering minder dan 10% bedraagt.
Het rapport, dat onder andere landenfiches bevat, biedt voorbeelden van hoe de bio-gebaseerde industrieën bijdragen aan de aanpak van deze afvaluitdaging. Daarnaast worden best practices op gemeentelijk niveau in het afvalbeheer vermeld.
“De bio-gebaseerde sector valoriseert al op slimme en efficiënte wijze bioafval. Veel van de BIC-leden zijn bedrijven die innovatieve methoden gebruiken om bioafval om te zetten in hoogwaardige bio-gebaseerde producten,” aldus BIC-directeur Dirk Carrez. “Een efficiëntere inzameling van bioafval zal ervoor zorgen dat meer hiervan wordt benut in de bio-gebaseerde industrieën en met name in de bioproductie,” voegde hij eraan toe.
“Het is duidelijk dat bioafval in veel delen van de EU nog steeds geen prioriteit krijgt, zelfs ondanks de nieuwe verplichting tot aparte inzameling. Gezien het feit dat slechts 26% van het voedselafval in de EU wordt ingezameld, is het evident dat sterkere actie noodzakelijk is. Er is nu brede erkenning van de best practices voor het inzamelen en behandelen van bioafval. Wat nodig is, is herziening van de EU-wetgeving met juridisch bindende doelen voor de kwaliteit van ingezameld bioafval en een plafond voor de hoeveelheid restafval per capita. Dit zou betere inzameling en verwerking van bioafval in de EU-27 stimuleren,” vat Jack McQuibban, Hoofd Lokale Implementatie bij ZWE, samen.
Foto: Achim Raschka
Bron: Biobased Industries Consortium