Effectiviteit van ‘conversion-free’ criteria in Braziliaanse RenovaBio-beleid geëvalueerd

Het aanpakken van emissies door landgebruiksverandering (LUC) is een van de grootste uitdagingen binnen bio-energieprogramma’s. Dit geldt ook voor het Braziliaanse RenovaBio-beleid, dat is ontworpen om de uitstoot van broeikasgassen door biobrandstoffen te verminderen. Nieuw onderzoek, uitgevoerd in het kader van IEA Bioenergy Task 45, heeft de effectiviteit van de zogenaamde ‘conversion-free’ criteria van RenovaBio…

Verduurzaming internationaal

“Komt er nog wat van”, is de eerste reactie die je doet verzuchten als je ziet hoeveel er in diverse internationale gremia over verduurzaming wordt gesproken, maar niet wordt gehandeld. We hebben net de COP29 achter de rug waar we niet veel verder zijn gekomen dan uitspraken als: “In verband met de klimaatdreiging is onmiddellijke…

Wereldwijde steun voor Nederlands initiatief schoon wegverkeer verdubbeld

Op de klimaattop COP29 in Azerbeidzjan heeft Afke van Rijn, Directeur Generaal Milieu en Internationaal van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW), aangekondigd dat 233 partijen zich inmiddels hebben aangesloten bij de Nederlandse ambitie voor schoon zwaarder wegverkeer. Dit is bijna een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. Onder de nieuwe endorsers bevinden zich grote spelers zoals Maersk en twee nieuwe landen: Mozambique en Ethiopië.

Van aardappelsap naar biobased chemicaliën

ChainCraft en Royal Avebe hebben een Heads of Agreement ondertekend, waarmee zij de basis leggen voor een strategische samenwerking. De samenwerking richt zich op het benutten van Avebe’s reststromen van aardappelsap, die met behulp van ChainCraft’s innovatieve fermentatietechnologie worden omgezet in hoogwaardige circulaire vetzuren en meststoffen. De locatie Ter Apelkanaal, gelegen op en nabij het…

Red het productiebos!

Staatsbosbeheer bestaat dit jaar 125 jaar. In dat kader staan dit jaar de bossen van Staatsbosbeheer bij een aantal herfstdebatten in de schijnwerpers. Het debat van 17 oktober droeg de naam “Een nieuwe Veluwe nodig voor de grondstoffen transitie?” Bij het debat gaven de volgende mensen een korte verdiepende beschouwing: Gert-Jan Gruter (Avantium, bijzonder hoogleraar…

“We moeten kijken naar hoe we in de toekomst ons geld verdienen en tegelijk de planeet leefbaar houden.”

In een openhartig gesprek met Timo van Roosmalen en Wim de Laat van BioscienZ werd duidelijk hoe diepgeworteld hun passie is voor biotechnologie en duurzame innovatie. BioscienZ, opgericht door Wim de Laat, is een bedrijf dat zich specialiseert in het ontwikkelen van processen waarmee biomassa kan worden omgezet in waardevolle toepassingen zoals voedingsingrediënten en industriële materialen. Dit maakt het bedrijf tot een belangrijk voorbeeld van hoe mensen met passie werken aan een duurzamere toekomst.

Onderzoekers ontwikkelen methode om nikkel te winnen met planten

Een internationaal team van wetenschappers, waaronder onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR), werkt aan een project om nikkel uit de bodem te halen met behulp van planten. Dit onderzoek, dat gefinancierd wordt met een subsidie van omgerekend 1,35 miljoen euro van het Amerikaanse Department of Energy, belooft een milieuvriendelijk alternatief te bieden voor de…

“Elke liter die wij in de markt zetten, is een duurzame druppel.”

In een wereld waar duurzaamheid steeds belangrijker wordt, zijn er bedrijven die vooroplopen in het ontwikkelen van innovatieve oplossingen om fossiele grondstoffen te vervangen door biobased alternatieven. Een van die bedrijven is Eco-Point, waar Jacco Quist, Product Manager, al meer dan 25 jaar met passie en toewijding werkt aan het verduurzamen van reinigingsmiddelen. In dit artikel delen we de inzichten van Jacco en de filosofie van Eco-Point.