Marktonderzoeksbureau Buildsight heeft een monitor ontwikkeld die de inzet van biobased producten in de bouwsector meet. De Nationale Monitor Biobased Bouwen volgt nauwkeurig de ontwikkelingen in woningbouw, renovatieprojecten en utiliteitsbouw, en biedt inzicht in de opmars van duurzame materialen.
“Onze veldwerkers beschikken over een uitgebreide lijst met producten die op een bouwplaats kunnen voorkomen,” legt Michel van Eekert, directeur van Buildsight, uit. “Zij markeren per bouwdeel – denk aan dak, gevel of binnenwanden – welk type materiaal is toegepast. Het model berekent vervolgens het percentage biobased en niet-biobased materialen in een gebouw.”
Meetmethodes afgestemd op de sector
De monitor past specifieke meetmethodes toe per bouwsegment. In de woningbouw wordt een woning als biobased beschouwd wanneer ten minste 30% van het materiaalgewicht uit biobased producten bestaat. De monitor toont zowel nationale als regionale trends in het aandeel biobased nieuwbouwwoningen.
Voor renovatieprojecten ligt de focus enkel op het isolatiemateriaal, terwijl de monitor bij bedrijfsgebouwen kijkt naar de totale materiaalstroom en het percentage biobased materialen daarin.
Data verzamelen voor duurzame ambities
Buildsight verkreeg deze opdracht via een aanbesteding van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). “De bouwmaterialenregistratie op projectlocaties bleek doorslaggevend in de keuze voor Buildsight. Daarnaast biedt Buildsight de expertise om de data te verrijken voor het behalen van de doelstellingen uit de Nationale Aanpak Biobased Bouwen,” aldus de RVO.
De ambitie is dat in 2030 30% van het materiaalgebruik in de bouw biobased is, zoals vastgelegd in de Nationale Aanpak Biobased Bouwen (NABB).
Bron: Buildsight