“Decarbonisatie van de luchtvaart alleen mogelijk met beleidssteun voor biobrandstoffen”

Professor Jack Saddler, co-auteur van een IEA Bioenergy-rapport over de luchtvaartsector, pleit voor de inzet van bio-brandstoffen als de meest haalbare route naar CO2-neutraliteit in de luchtvaart tegen 2050. Volgens Saddler zullen overheden een cruciale rol spelen in het behalen van de doelstellingen. De totale decarbonisatie van de luchtvaartsector vergt echter aanzienlijke investeringen, waarbij de…

“Mijn drijfveer is dat ik een betere industrie wil creëren, een industrie van de toekomst maken die de wereld een stukje beter maakt!”

Roger Blokland, medeoprichter van Relement, deelt in een gesprek met Biomassafeiten.nl een fascinerende inkijk in de ontwikkeling van zijn bedrijf en de groeiende rol van biomassa in de chemische industrie. Dit gesprek laat de passie en inzet van deze mensen zien, en tonen hoe bedrijven zoals Relement bijdragen aan een duurzamere toekomst, met biomassa als belangrijke grondstof. Rogers’ persoonlijke verhaal is daar een goed voorbeeld van.

Buildsight lanceert Nationale Monitor Biobased Bouwen

Marktonderzoeksbureau Buildsight heeft een monitor ontwikkeld die de inzet van biobased producten in de bouwsector meet. De Nationale Monitor Biobased Bouwen volgt nauwkeurig de ontwikkelingen in woningbouw, renovatieprojecten en utiliteitsbouw, en biedt inzicht in de opmars van duurzame materialen. “Onze veldwerkers beschikken over een uitgebreide lijst met producten die op een bouwplaats kunnen voorkomen,” legt…

Hernieuwbare brandstoffen essentieel voor energietransitie, maar groei blijft achter

Het Internationaal Energieagentschap (IEA) heeft zijn jaarlijkse rapport Renewables 2024 uitgebracht, waarin het actuele en verwachte gebruik van hernieuwbare energiebronnen tot 2030 wordt geanalyseerd. Hoewel hernieuwbare brandstoffen cruciaal zijn voor een duurzame toekomst en de energietransitie, groeit hun aandeel langzamer dan gewenst. Volgens het rapport zullen hernieuwbare brandstoffen in 2030 slechts 6% van de wereldwijde…

Avantium opent bioplastic fabriek in Delfzijl

Dinsdag 22 oktober vierde Avantium, een Nederlands bedrijf in hernieuwbare en circulaire kunststoffen, de officiële opening van zijn nieuwe fabriek in Delfzijl. Deze fabriek gaat een speciale bioplastic, genaamd PEF, produceren. De ceremonie werd officieel verricht door Hare Majesteit Koningin Máxima. De nieuwe fabriek van Avantium is uniek in de wereld omdat het de eerste…

Biobased isolatiemateriaal van gras, riet en schimmels

In samenwerking met Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten ontwikkelt startup FC-i een baanbrekend biobased isolatiemateriaal, gebaseerd op schimmels en natuurlijke reststromen. In een artikel op Warmte365 wordt uitgelegd hoe dit innovatieve product de bouwsector verduurzaamt. FC-i (First Circular Insulation) maakt isolatieplaten uit een mix van gras, riet en houtsnippers, gebonden door schimmels (mycelium). Het materiaal biedt een…

De rol van biomassa in een circulaire economie: misverstanden weggenomen

Er bestaan nog veel misvattingen over het gebruik van biomassa als duurzame energiebron. Terwijl biomassa een cruciale rol kan spelen in het verduurzamen van onze energievoorziening, heerst er onduidelijkheid over hoe het op een efficiënte en verantwoorde manier kan worden ingezet. Volgens het IEA Bioenergy Technology Collaboration Programme uit 2023 is het mogelijk om biomassa…

Hernieuwbare CO2 uit voedselafval gebaseerde biogas – een casus uit Zwitserland

Biogene CO2 zal in de toekomst steeds belangrijker worden als vervanger van fossiele CO2 in de chemische en voedingsmiddelenindustrie, als bron van CO2 voor Carbon Capture and Storage (voor negatieve emissies) en als hernieuwbare koolstofbron voor koolstofhoudende e-brandstoffen of e-producten. Het zuiveren van CO2-rijk restgas uit biogasinstallaties is een veelbelovende optie om hernieuwbare CO2 te…

DEI+-subsidie viert tienjarig bestaan met €1,76 miljard aan duurzame innovaties

De subsidieregeling Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+) bestaat dit jaar tien jaar. In dit decennium hebben Nederlandse bedrijven dankzij de DEI+-subsidie gezamenlijk zo’n €1,76 miljard geïnvesteerd in innovatieve projecten die bijdragen aan vermindering van energiegebruik en CO2-uitstoot. Een groot deel van de bedrijven die van deze regeling gebruikmaakten, zo’n 60%, behoort tot het midden- en…