In de eerste helft van 2024 is de elektriciteitsproductie uit hernieuwbare bronnen zoals zon, wind en biomassa gestegen naar 32,3 miljard kWh, wat overeenkomt met 53 procent van de totale elektriciteitsproductie in Nederland. Dit markeert een belangrijke mijlpaal, aangezien hernieuwbare energie voor het eerst meer dan de helft van de stroomvoorziening uitmaakt, aldus cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
De totale elektriciteitsproductie steeg in deze periode met 1 procent naar 60,5 miljard kWh, terwijl het elektriciteitsverbruik in Nederland toenam met 5 procent tot 55,8 miljard kWh, net onder het niveau van voor de coronacrisis. Nederland bleef in de eerste zes maanden van 2024 netto-exporteur van stroom, met een saldo van 2,3 miljard kWh meer uitgevoerd dan ingevoerd.
Windenergie stuwt groei van hernieuwbare energie
De elektriciteitsproductie uit windenergie steeg met een indrukwekkende 33 procent naar 17,4 miljard kWh. Deze stijging was voornamelijk te danken aan nieuwe windparken, zowel op land als op zee. De windparken Hollandse Kust Zuid en Hollandse Kust Noord speelden een belangrijke rol in deze groei. Ook het vervangen van oudere windmolens door nieuwe, krachtigere turbines in Flevoland zorgde voor een aanzienlijke toename in windenergiecapaciteit.
Zon en biomassa
Ook de elektriciteitsproductie uit zonne-energie steeg, zij het in mindere mate, naar 11,7 miljard kWh. Dit ondanks een afname van de zonnestraling ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De stijging was te danken aan een toename in het aantal geïnstalleerde zonnepanelen. Biomassa, een andere hernieuwbare bron, liet echter een daling zien van 16 procent. Dit werd voornamelijk veroorzaakt door een afname van bijstook in kolencentrales, die in de eerste helft van 2024 minder operationeel waren.
Afnemende afhankelijkheid van fossiele brandstoffen
De verschuiving naar hernieuwbare energie heeft geleid tot een afname van de elektriciteitsproductie uit fossiele brandstoffen. De productie uit kolen daalde met bijna 40 procent naar 3,9 miljard kWh, doordat zonne- en windenergie goedkoper en concurrerender bleken. Ook de elektriciteitsproductie uit aardgas daalde, naar 21,3 miljard kWh, ondanks lagere prijzen voor zowel aardgas als CO2-emissies in 2024.
Nederland blijft netto-exporteur van elektriciteit
Hoewel de invoer van elektriciteit steeg met 4 procent, nam de uitvoer met 10 procent af. Dit resulteerde in een exportoverschot van 2,3 miljard kWh. De daling in export was vooral merkbaar naar België en Duitsland, waar de vraag naar Nederlandse elektriciteit afnam door een verhoogde productie uit Franse kern- en waterkrachtcentrales.
Bron: CBS