Nederland zet steeds meer stappen in het gebruik van hernieuwbare energiebronnen, zoals windturbines, zonnepanelen, bodemwarmte, warmtepompen en biomassa. Maar hoe werkt de opwekking van duurzame energie eigenlijk? Op de Open Energiedag, die plaatsvindt op 21 september, krijg je de kans om dit zelf te ontdekken! Door heel Nederland openen diverse locaties en projecten hun deuren voor geïnteresseerden.
Jaarlijks trekt de Open Energiedag duizenden bezoekers, waaronder vorig jaar de toenmalige minister van Klimaat, Rob Jetten. “Er zijn veel plekken waar je tijdens de Open Energiedag op bezoek kunt gaan. Ik hoop dat duizenden Nederlanders dat doen en dat ze geïnspireerd raken voor de energietransitie,” zegt hij.
Olof van der Gaag, voorzitter van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE), voegt hieraan toe: “Super goed dat zoveel mensen geïnteresseerd zijn in de wereld achter hun stopcontact en thermostaat. Betrokkenheid van burgers is van levensbelang, want we zijn met elkaar op weg in deze transitie naar een duurzame energievoorziening.”
Wil jij een kijkje nemen achter de schermen van een biomassa-installatie, een zonnepanelenproject of een andere duurzame energiebron in jouw omgeving?
Alle locaties die je kan bezoeken vind je op www.daarkrijgjeenergievan.nl/open-energiedag.
Biomassa gerelateerde projecten die aangemeld zijn:
Buitenpost
- Rijksstraatweg 17A, 7391 MH, Twello
- 10:00 – 12:00
- Website
Bezoek aan Buitenpost, met een opstelling van de biomassakachel, waarmee ze middels een houtsnipperkachel en mescantis de kachel verwarmen in een kas.
EcoFuels: Groen gas, elektriciteit, warmte, CO2 en schoonwater uit snijafval en reststromen uit de plantenteelt, voedings- en genotmiddelenindustrie
- Veenweg 4, 5855 ES, Well
- 10:00 – 16:00
- Website
EcoFuels produceert energie, CO₂ en schoon water van snijafval en reststromen uit de plantenteelt, voedings- en genotmiddelenindustrie door deze soorten afval te vergisten. Het biogas dat wordt opgevangen wordt deels in 2 grote verbrandingsmotoren omgezet in elektriciteit en warmte. Een ander deel van het biogas wordt opgewerkt tot groen gas.
Bezoekers die zich aanmelden krijgen uitleg over het proces bij EcoFuels en daarna een uitgebreide rondleiding op de locatie. Minimum leeftijd voor bezoekers is 16 jaar.
Energiehub BECC
- Lange Oijen 31, 5433 NG, Cuijk
- 11:00 – 13:00
- Website
BECC is de afgelopen jaren getransformeerd van een baseload biomassa elektriciteitscentrale naar een flexibele energyhub waar warmte wordt geleverd aan omliggende industrie en elektriciteit wordt geleverd als daar behoefte aan is, inclusief opslag in een grote batterij en een elektrische boiler.
Er zal een presentatie worden gegeven van de historie en ontwikkelingen van BECC, en vervolgens een rondleiding over de locatie
Warmte voor het warmtenet uit een hybride duurzame energie-installatie
- Computerweg 26, 3821 AA, Amersfoort
- 10:00 – 11:30
12:00 – 13:30
14:00 – 15:30 - Website
Deze gloednieuwe hybride duurzame energie-installatie van Eemwarmte combineert meerdere warmtetechnieken om warmte te leveren aan het Amersfoortse warmtenet. Bekijk met eigen ogen wat er nu écht verstaan wordt onder ‘duurzame biogrondstoffen’ en hoe er extra warmte opgewekt wordt uit de combinatie van zonne-energie, restwarmte en warmtepompen.
Zij willen voor bewoners van Amersfoort de deuren openen van de gloednieuwe hybride duurzame energie-installatie (DEI) van onze warmteleverancier Eemwarmte. Biogrondstoffen zijn in de publieke opinie helemaal ‘uit’, maar zij willen laten zien dat je duurzaam gecertificeerde biogrondstoffen als springplank kan gebruiken voor nóg duurzamere warmte.
Op 21 september geven zij rondleidingen aan drie verschillende groepen. De ochtendgroep is van 10:00 tot 11:30, de eerste middaggroep is van 12:00 tot 13:30 en de tweede middaggroep is van 14:00 tot 15:30. Graag aanmelden voor een rondleiding via het formulier op de website.
De NVDE heeft in samenwerking met brancheverenigingen NedZero, Holland Solar, Energie Samen, Bodemenergie, Geothermie Nederland en Vereniging Warmtepompen de campagne “Daar krijg je energie van” gestart. Een onderdeel van deze campagne is de Open Energiedag.