In Nederland werken veel mensen met passie met biomassa als grondstof. Ze werken aan innovaties, verbeteren (productie)processen of maken beleid voor een fossielvrije toekomst. Wij belichten in deze miniserie wat hun drijfveren zijn om te werken aan de transitie naar een duurzame wereld.
“We hebben niet half het idee hoeveel we kunnen doen met recycling, circulair, biobased of 100% biologisch.”
FC-i maakt biologisch en circulair isolatiemateriaal voor de bouw uit afval van bos-, land- en tuinbouw. De natuurlijke werking van het mycelium tijdens het gepatenteerde productieproces zorgt voor een unieke en sterke biocomposiet die voldoet aan de moderne eisen. Het doel van FC-i is om energiezuinige, biologische en volledig circulaire isolatieoplossingen voor de bouw te creëren die direct een bijdrage leveren aan een CO2-neutraal 2050.
Biomassafeiten: Kun je ons vertellen hoe dit unieke isolatiemateriaal tot stand is gekomen?
Peter Wolf: Natuurlijk! Het begon allemaal in 2018 toen een bioloog en een dakfysicus, beiden met diverse patenten op hun naam, het idee kregen om een isolatiemateriaal te maken van mycelium. Toen ik van hun idee hoorde, raakte ik meteen geïnteresseerd en samen zijn we van start gegaan. Ik ben zelf geen bioloog of dakfysicus, maar bedrijfskundige. Ik had een fabriek in Roermond, die ik verkocht heb om me volledig op dit project te kunnen richten. Dit concept was zo uniek dat ik er gewoon meer over wilde weten.
We hebben nu een fabriek in Veenoord, bij Emmen, die we beschouwen als een pilotfabriek. Hier kunnen we al honderdduizend vierkante meter isolatiemateriaal produceren en we zijn al bezig om dit binnen een jaar op te schalen naar 1,2 miljoen vierkante meter. Het isolatiemateriaal dat we produceren is geschikt voor platte daken, prefab-constructies en wanden. Het materiaal bestaat uit riet, gras en hout, waarbij we gebruik maken van reststromen die normaal gesproken verbrand zouden worden in energiecentrales.
Biomassafeiten: Kun je ons iets vertellen over het productieproces?
Peter Wolf: Zeker! We beginnen met het verkleinen en mengen van riet, gras en hout. Vervolgens behandelen we dit mengsel en voegen we mycelium, een schimmel, toe. Dit geheel vullen we in mallen, die daarna naar een kolonisatieruimte gaan. In die ruimte verbindt de schimmel de stukjes materiaal met elkaar, wat uiteindelijk resulteert in een harde plaat. Nadat het materiaal is gekoloniseerd, doden we de schimmels af om te voorkomen dat er schimmelvorming in gebouwen optreedt. Vervolgens wordt de plaat gedroogd, een proces dat ongeveer 24 uur duurt. Voor dit droogproces gebruiken we een technologie die ook in kaaspakhuizen wordt toegepast, waardoor we nauwelijks energie verbruiken.
Biomassafeiten: Wat maakt jullie product zo uniek?
Peter Wolf: Het unieke aan ons product is de toepassing van mycelium, die miljoenen vertakkingen vormt en het materiaal met elkaar verbindt. Het resultaat is een isolatiemateriaal dat volledig biobased en circulair is. Bovendien slaan we koolstof permanent op in het materiaal, wat bijdraagt aan het verminderen van de CO2-uitstoot. Ons product vervangt traditionele, vervuilende isolatiematerialen zoals PUR, PIR, glaswol en steenwol, die veel hogere schaduwkosten hebben. We zitten momenteel in de fase van CE-certificering en LCA-analyse, en we voeren verschillende pilotprojecten uit om het product verder te ontwikkelen en de markt te laten wennen aan dit nieuwe, duurzame isolatiemateriaal.
Biomassafeiten: Hoe speelt duurzaamheid een rol in jullie productieproces?
Peter Wolf: Duurzaamheid staat centraal in alles wat we doen. Ons productieproces is volledig circulair, met nul afval. Alles wat we aan zaagafval hebben, wordt direct hergebruikt. Daarnaast kunnen we ons isolatiemateriaal opnieuw verwerken als het terugkomt na gebruik, waardoor we een product hebben dat volledig herbruikbaar is. Dit sluit aan bij de transitie naar een duurzamere bouwsector en de noodzaak om anders te kijken naar energie en agrarische toepassingen.
Biomassafeiten: Wat zijn de toekomstplannen voor jullie bedrijf?
Peter Wolf: We zijn bezig met de voorbereidingen voor grootschalige productie en internationale uitbreiding. We kijken naar de Benelux, een deel van Duitsland, en zelfs naar Scandinavië, Oostenrijk en Zwitserland. Daarnaast zullen we in de toekomst mogelijk werken met licenties, waardoor nieuwe fabrieken lokaal kunnen ontstaan. Ons doel is om duurzame isolatie wereldwijd beschikbaar te maken, waarbij we ook gebruik zouden kunnen maken van lokale reststromen zoals aardappelresten, tomatenstengels of bierbostel.
Er komen ook nieuwe investeerders aan boord, wat voor mij het moment markeert om een stap terug te doen uit de directie, hoewel ik betrokken blijf bij het bedrijf.
Biomassafeiten: Wat is volgens jou de grootste uitdaging in dit proces?
Peter Wolf: De grootste uitdaging is het ontwikkelen van een product waarin je volledig vertrouwen hebt, en dat vervolgens opschalen. Daarnaast is het belangrijk om de markt en onze klanten ervan te overtuigen dat dit de toekomst is. Gelukkig werken we al samen met grote woningcorporaties en dakdekkersbedrijven die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan. Het is een proces van langzaam maar zeker, maar we zijn vastberaden om een verschil te maken in de bouwsector.
Beeldmateriaal: Staatsbosbeheer