De Brusselse coöperatieve vereniging PermaFungi bouwt een nieuwe productielijn om organische verpakkingen te gaan produceren uit reststromen van hun oesterzwammenteelt. Op een nieuwe productielocatie in de gemeente Vorst zal het netwerk van schimmeldraden, een reststroom van de paddenstoelenteelt, worden omgezet in biologisch afbreekbaar verpakkings- en isolatiemateriaal.
PermaFungi, dat al bekend staat om de verkoop van oesterzwammen gekweekt op gerecycled koffiegruis, breidt hiermee zijn circulaire bedrijfsmodel verder uit. De schimmeldraden, ook wel mycelium genoemd, vormen de basis voor deze nieuwe ecologische producten. Recent onderzoek wijst uit dat mycelium kan worden omgezet in een materiaal dat plastic kan vervangen, wat aanzienlijke milieuvoordelen oplevert. Zo produceert het myco-materiaal tot tien keer minder CO2 en verbruikt het ongeveer acht keer minder energie in vergelijking met traditioneel polystyreen.
PermaFungi: “De uitdaging is tweeledig. Enerzijds gaat het erom het productieproces van dit nieuwe materiaal in een circulair project op te nemen en anderzijds producten te creëren met een hoge toegevoegde waarde, alternatieven voor plastic. De potentiële toepassingen zijn talrijk: in ontwerp, isolatie of zelfs verpakking”.
Met een investering van 2,5 miljoen euro, waarvan 2 miljoen euro afkomstig is van een Europese subsidie, is de nieuwe site van PermaFungi uitgerust met een kweekruimte van 1.000 vierkante meter en zullen ook de kantoren daar gevestigd worden. Tegen 2025 wil PermaFungi de Europese leider worden in de productie van mycomaterialen.
Hergebruik van koffiedik
Sinds 2013 zet het bedrijf zich in voor de recyclage van koffiedik.. In de kelders van Tour & Taxis in Brussel wordt het koffiedik gebruikt als voedingsbodem voor oesterzwammen. Het project combineert de strijd tegen stedelijk afval met het bieden van duurzame werkgelegenheid aan jongeren in Brussel. Elke maand produceert PermaFungi één ton verse oesterzwammen en tien ton natuurlijke mest door vijf ton koffiedik te recyclen. Deze producten worden met de fiets opgehaald.
Bron: groentennieuws.nl / PermaFungi