Meer dan 95% van de wereldwijd gekweekte mosselen wordt geteeld op touwen die in zee hangen. Deze touwen, cruciaal voor de mosselteelt, worden omwikkeld met zogenoemde mosselsokken om ervoor te zorgen dat de mosselzaden goed blijven kleven. Traditioneel worden deze sokken gemaakt van katoen, maar het gebruik ervan brengt verschillende milieunadelen met zich mee en is niet ideaal voor de groeiomstandigheden van mosselen. Senbis heeft met succes een in zee afbreekbaar garen ontwikkeld dat als alternatief voor katoen kan dienen voor deze toepassing.
Milieunadelen van katoen
Katoen wordt al jarenlang gebruikt voor de productie van mosselsokken. Hoewel het materiaal effectief is in het vasthouden van mosselzaden, heeft het diverse nadelen. Het grootste probleem is de afbraaktijd, die voornamelijk afhangt van de dikte van het gebruikte garen. In gebieden waar mosselen langzamer groeien vanwege specifieke wateromstandigheden, degraderen de katoenen sokken te snel, wat leidt tot verlies van de oogst. In andere gebieden waar de mosselen sneller groeien, kunnen de sokken de groei van de mosselen belemmeren.
Daarnaast heeft katoen een aanzienlijke ecologische voetafdruk. Voor de teelt van katoen zijn grote hoeveelheden water en pesticiden nodig, wat het materiaal minder geschikt maakt voor biologische mosselteelt. Mosselkwekers die hun producten met een biologisch label willen verkopen, worden daarom steeds vaker gevraagd om geen katoen te gebruiken.
Maritiem afbreekbaar garen
Senbis, een bedrijf dat zich richt op duurzame oplossingen, heeft nu een maritiem afbreekbaar garen ontwikkeld dat speciaal is ontworpen voor gebruik in de mosselteelt. In samenwerking met Machinefabriek W. Bakker, een leverancier van apparatuur voor de mosselindustrie, en Blackshell Farm in Ierland, werd een nieuwe mosselsok ontwikkeld die de traditionele katoenen variant kan vervangen.
De grootste uitdaging bij de ontwikkeling van het nieuwe garen was het vinden van een materiaal dat binnen ongeveer een maand in zeewater afbreekt, zonder in te boeten aan de mechanische eigenschappen die nodig zijn voor de mosselteelt. Bestaande polymeren bleken niet geschikt om zowel de afbraak als de benodigde stevigheid te garanderen. Daarom ontwikkelde Senbis een nieuw garen door een compound te maken op basis van thermoplastisch zetmeel en andere biopolymeren.
Deze innovatie biedt niet alleen een oplossing voor de nadelen van katoenen sokken, maar draagt ook bij aan een duurzamere mosselteelt. Het afbreekbare garen is niet alleen milieuvriendelijker, maar zorgt er ook voor dat mosselkwekers beter kunnen inspelen op de groeiomstandigheden van hun mosselen, wat uiteindelijk leidt tot een hogere opbrengst en minder verspilling.
Bron: Senbis