In 2025 verwacht het Drentse bedrijf Stercore haar nieuwe installatie in Emmen gereed te hebben, waarmee jaarlijks 350.000 ton vaste mest kan worden verwerkt tot biogas, vloeibare CO2 en biobased carbon, een kunstmestvervanger en bodemverbeteraar. Dit meldt de agrarische site Nieuwe Oogst.
De weg naar de bouw van de installatie was echter niet zonder obstakels. De ontwikkeling liep maar liefst vijf jaar vertraging op, grotendeels veroorzaakt door een bezwaarprocedure van Milieudefensie. De milieuorganisatie had twijfels over de stikstofberekeningen die aan de basis van het productieproces lagen en vocht deze aan. Dit juridische geschil werd uiteindelijk beslecht toen de Raad van State onlangs Stercore in het gelijk stelde, waardoor de weg vrij werd gemaakt voor de verdere ontwikkeling van de installatie.
De nieuwe installatie, die op het bedrijventerrein van Getec in Emmen wordt gebouwd, zal naar verwachting dit najaar beginnen met de bouw. De installatie is gebaseerd op een innovatief proces van biothermische droging, waarbij dierlijke mest met een minimale droge stof van 30 procent wordt verwerkt.
Stercore heeft een plan ontwikkeld om de kosten van het project te drukken. Het bedrijf biedt leveranciers van de mest de mogelijkheid om aandelen in de installatie te verwerven, waardoor zij kunnen participeren in de winstgevende en duurzame transformatie van hun eigen mest.
Volgens Stercore zal het proces jaarlijks een besparing van 350.000 ton CO2-uitstoot opleveren. Het geproduceerde biogas wordt opgewerkt tot groen gas en direct ingevoerd op het aardgasnet, wat bijdraagt aan de verduurzaming van de energievoorziening.
Na bewerking kan de vaste mest worden teruggeleverd aan de landbouwsector, waardoor de kringloop van grondstoffen wordt gesloten. Bovendien zal de fabriek jaarlijks 30.000 ton vloeibare CO2 produceren, die ideaal is als groeimedium voor de glastuinbouw, wat de efficiency in deze sector verder verhoogt.