Volgens een recent artikel in Future Rethinker Magazine zet het Interreg “ReJuice” project een innovatieve stap richting volledige benutting van groene reststromen uit de landbouw en tuinbouw. Het project, waarbij het lectoraat Biobased Resources & Energy van MNEXT nauw betrokken is, richt zich op het verwaarden van de sapfractie die vrijkomt bij de verwerking van plantenresten. Terwijl eerdere projecten zoals “Grassification” zich richtten op het benutten van vezels uit gras, gaat ReJuice een stap verder door te onderzoeken hoe waardevolle stoffen zoals suikers, eiwitten en nutriënten uit plantaardige sappen kunnen worden gewonnen en verwerkt tot nieuwe, duurzame producten.
ReJuice richt zich op het vinden van geschikte reststromen voor ieder seizoen, zodat er jaarrond groene reststromen beschikbaar zijn voor verwerking. Hierdoor hoopt het project een nieuw verdienmodel te creëren voor de land- en tuinbouwsector, waarin reststromen niet langer als afval worden gezien, maar juist als waardevolle grondstoffen voor biobased producten.
Het project maakt gebruik van membraantechnologie om de sapstroom in verschillende fracties te scheiden, waardoor de waardevolle stoffen afzonderlijk kunnen worden verwerkt tot diverse eindproducten. In eerste instantie wordt onderzocht welke reststromen hiervoor het meest geschikt zijn. “Het kan zijn dat sommige reststromen niet in aanmerking komen omdat de hoeveelheid waardevolle stoffen niet voldoende is om substantieel producten van te maken,” aldus Jappe de Best, lector Biobased Resources & Energy.
In ReJuice worden vijf eindproducten geproduceerd: meststoffen voor plantenteelt, biogas, PHA bioplastic, algen en eiwitten voor voeding. Om te beoordelen of deze producten daadwerkelijk milieuvriendelijker zijn dan hun huidige alternatieven, voert het project een uitgebreide Life Cycle Analysis (LCA) en een hotspotanalyse uit. “Het is belangrijk om te onderzoeken of biobased producten echt minder milieubelastend zijn,” legt De Best uit. “Soms kan een biobased product, door het gebruik van veel chemicaliën of energie, zelfs een grotere milieu-impact hebben dan een product dat is gemaakt van fossiele grondstoffen.”
Het ReJuice project wordt gefinancierd door Interreg Vlaanderen-Nederland en brengt partners uit de hele waardeketen samen. Deze samenwerking is essentieel voor het succes van het project en draagt bij aan het realiseren van een duurzame, circulaire economie waarin reststromen volledig worden benut.
Met deze innovatieve aanpak hoopt ReJuice aan te tonen dat reststromen uit de landbouw en tuinbouw veel meer waarde bevatten dan alleen vezels, en dat ze een belangrijke rol kunnen spelen in de transitie naar een duurzamere toekomst.
Lees meer op MNEXT