De bouwsector staat voor een enorme uitdaging: tegen 2030 moet de CO2-uitstoot gehalveerd zijn ten opzichte van 1990. Een belangrijke stap in deze transitie is het overstappen van fossiele grondstoffen naar duurzame alternatieven, oftewel biobased bouwen. Het Better Biobased Building Blocks-project gaat de komende 3 jaar aan de slag om groene bouwmaterialen te ontwikkelen op basis van lokale plantaardige reststromen, zoals gras, suikerbietenpulp en houtsnippers.
Het project, dat onder leiding staat van TNO, verenigt de krachten van 11 partners uit West-Brabant, waaronder kleine en middelgrote bedrijven, Avans Hogeschool en andere opleidingsinstituten. Samen willen zij producten zoals lijm, verf en isolatieschuim ontwikkelen die niet alleen duurzaam zijn, maar ook commercieel aantrekkelijk.
Biobased aromaten als bouwstenen
Een belangrijk onderdeel van het project is de vervanging van fossiele aromaten – essentiële moleculen die momenteel nog uit fossiele grondstoffen worden gewonnen – door biobased alternatieven. Deze biobased aromaten zullen worden getest in ten minste zes toepassingen binnen de bouwsector, zoals composieten, coatings en harsen. De partners willen aantonen dat deze groene alternatieven niet alleen beter zijn voor het milieu, maar ook economisch rendabel.
Green Chemistry Campus als kenniscentrum
De Green Chemistry Campus in Bergen op Zoom is het hart van het project. Hier bevindt zich het Shared Research Center Biorizon, een initiatief van TNO en VITO, waar intensief wordt gewerkt aan de ontwikkeling van bio-aromaten. Om de overgang naar biobased bouwmaterialen te versnellen, organiseert de campus tal van workshops en bijeenkomsten voor verschillende doelgroepen, waaronder scholieren, studenten en ondernemers.
West-Brabant als hotspot voor biobased bouwmaterialen
Het project heeft de ambitie om van West-Brabant een toonaangevende regio te maken op het gebied van biobased bouwstenen. Volgens TNO heeft de regio hier alle ingrediënten voor: een overvloed aan landbouwreststromen, een goed ontwikkelde chemische sector en uitstekende logistieke verbindingen. Door nieuwe verdienmodellen voor de landbouw en extra werkgelegenheid in de chemische industrie te creëren, willen de projectpartners duurzaam economisch perspectief bieden aan de regio.
Het Better Biobased Building Blocks-project wordt mogelijk gemaakt door financiering van de Europese Unie via het Just Transition Fund (JTF), het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de provincie Noord-Brabant.
Bron: Brabant.nl