Dit voorjaar heeft Inagro een experiment uitgevoerd waarbij resten uit de witlofteelt zijn vergist in een pocketvergister. Het project maakt deel uit van de Operationele Groep ChicoryRePowered, die de mogelijkheden van kleinschalige vergisting binnen de witlofsector onderzoekt. Dit initiatief richt zich op het verlagen van het energieverbruik en het verduurzamen van de teelt door plantaardig afval om te zetten in hernieuwbare energie.
Vergistingsproces in de praktijk getest
In de eerste fase van het project werd op laboratoriumschaal vastgesteld hoeveel biogas er kan worden geproduceerd uit witlofresten. Vervolgens werd dit proces in de praktijk gebracht door de pocketvergister van Inagro gedurende vier maanden te voeden met plantaardig afval uit de witlofsector. Pocketvergisters zijn kleinschalige vergisters, specifiek ontwikkeld voor landbouwbedrijven, waarin micro-organismen organisch materiaal omzetten in biogas. Dit biogas kan via warmte-krachtkoppeling worden omgezet in groene stroom en warmte.
Witlofresten als voedingsbron
Witloftelers hebben aangegeven vooral geïnteresseerd te zijn in het tot waarde brengen van bladafval. Uit het experiment bleek echter dat de biogasproductie aanzienlijk afnam naarmate de hoeveelheid bladeren in de vergister toenam. Dit resultaat bevestigt eerdere laboratoriumtesten, die al hadden aangetoond dat witlofbladeren een laag biogaspotentieel hebben.
Om de biologische activiteit in de vergister te behouden, is energierijke voeding zoals witlofwortelen noodzakelijk. Door de slechte weersomstandigheden in 2023 waren deze wortelen echter schaars. Om het vergistingsproces draaiende te houden, werd de installatie daarom ook gevoed met kuilmaïs en andere reststromen zoals prei en kool.
H. Naeyaert, onderzoeker bij Inagro, licht toe: “Tijdens de vier maanden durende testperiode kreeg de vergister in totaal 170 ton witlofwortelen, 270 ton witlofbladeren, 65 ton kuilmaïs en 70 ton andere resten gevoed. Dit resulteerde in de opwekking van 50 MWh aan groene stroom en 100 MWh aan warmte.”
Een gedetailleerd verslag van dit experiment zal eind dit jaar worden gepubliceerd bij de afronding van het project.
Meer info: Inagro