De zomer is eindelijk aangebroken, wat de welverdiende vakantieperiode en dus een iets andere blog van mijn hand betekent. We hebben er vaak maandenlang naar uit gekeken, onze vakantie. We plannen onze reis en dromen van ontspanning. Toch lijkt het moment van vertrek altijd ver weg. En dan, plotseling, is de vakantie alweer voorbij. Dit gevoel heb ik ook altijd sterk met de klimaatdoelstellingen die we als maatschappij hebben gesteld voor 2030 en 2050.
Net zoals we onze koffers op het laatste moment pakken, schuiven we ook cruciale klimaatbeslissingen voor ons uit. We voeren eindeloze debatten, organiseren conferenties en maken grootse plannen, maar concrete actie blijft vaak uit. Uiteindelijk, als we eindelijk besluiten om te handelen, kan het al te laat zijn. De gevolgen van onze traagheid zijn desastreus en onomkeerbaar.
Persoonlijk vind ik werken tijdens de vakanties vaak een verademing. De rust en leegte op de werkvloer geven me de kans om achterstallig werk in te halen en tijd voor bezinning te vinden. Deze periode benadrukt voor mij hoeveel we eigenlijk kunnen bereiken in een korte tijd als we ons echt concentreren. Het roept de vraag op: als we in twee weken zoveel kunnen doen, waarom realiseren we dan zo weinig van onze grote projecten?
De Olympische Spelen zijn een perfect voorbeeld van langetermijnplanning en toewijding. Atleten trainen jarenlang voor dat ene moment, die ene kans om goud te winnen. Net zoals zij een gedegen voorbereiding nodig hebben om te excelleren, hebben wij als samenleving een gedegen en tijdige aanpak nodig om onze klimaatdoelen te halen. Een langetermijnplanning, duidelijke focus op het doel, bijsturen waar nodig maar nooit het einddoel uit het oog verliezen. Omgaan met teleurstelling om uiteindelijk op het hoogste podium te mogen staan; het is hier waar ik een parallel trek met de wereldwijde klimaatambities.
De ideeën en oplossingen komen en gaan en beleid wordt gemaakt, vaak op basis van sentiment en publieke opinie, maar niet vaak houdt het stand. We omarmen innovaties met soms iets te veel verwachtingen, maar zonder enthousiasme komen we nergens. In deze maatschappij willen we tegenwoordig te snel resultaat zien, we hebben geen geduld meer om te wachten op verbetering of resultaat op de lange termijn en daar wringt de schoen. We stoppen te snel met iets en zetten de volgende alweer in de etalage en wijken te snel af van het pad dat we eerder hebben ingezet. Stel je voor dat een atleet elke twee jaar besluit om een compleet andere sport te gaan beoefenen, hoeveel kans maakt deze atleet dan op een Olympische medaille?
Duurzame energie, de toepassing van nieuwe grondstoffen in de chemie en het hergebruik van materialen, het zijn lange trajecten voordat je succes kan boeken. De Nederlandse industrie heeft alle potentie om duurzaam te groeien, maar dit vraagt om samenwerking, openstaan voor nieuwe ideeën en het lef om soms tegen de wind in te gaan.
Nederlanders staan bekend om hun pragmatisme en innovatiekracht. We zijn een volk dat door de eeuwen heen geleerd heeft om samen te werken en oplossingen te vinden voor grote uitdagingen. We praten ook graag over alles en die meningen, daar hoef je niet om te vragen, die krijg je er gratis en ongevraagd bij. Wat we ook willen is succesvol zijn en moedigen massaal ook onze atleten aan met de Orange Army. Laten we deze keer niet eens van links naar rechts gaan maar een beetje meer door het midden. Bereiken we ons doel sneller. Misschien niet zo leuk maar wel effectief. De toewijding van Olympische atleten kan ons inspireren om met dezelfde vastberadenheid en discipline onze klimaatdoelen na te streven. Het is tijd om in actie te komen en onze toekomst veilig te stellen.
Mijn vakantie is jammer genoeg alweer voorbij, maar heb energie genoeg om er voorlopig tegenaan te gaan.
Over de auteur
John Bouterse
Managing director Komercon B.V. en directeur van Platform Bio-Economie
John Bouterse is mede-eigenaar van Komercon B.V., directeur Platform Bio-Economie en lid van diverse werkgroepen welke zich met de verschillende vraagstukken en beleid t.a.v. inzet en duurzaamheid van biomassa bezighouden. Vanuit zijn expertise is John dagelijks bezig om afval en biomassa een nieuwe hoogwaardige bestemming te geven en vanuit dit perspectief kijkt hij in deze blogs naar de bijzondere ontwikkelingen en mogelijkheden die biomassa biedt en de uitdagingen die hierbij komen kijken.