Onderzoek uitgevoerd door de School of Biological and Environmental Sciences van de Liverpool John Moores University heeft geleid tot een doorbraak in de commerciële productie van Miscanthusgras, een belangrijk materiaal voor de groeiende biomassa-energiesector. Het onderzoek richt zich op het verhogen van de zaadproductie van Miscanthus, wat essentieel is voor grootschalige aanplant en duurzame energieproductie.
Het onderzoeksteam, geleid door hoofddocent plantenbiologie Dr. Richard Webster, heeft innovatieve Miscanthushybriden geproduceerd die de zaadproductie van dit gewas aanzienlijk verhogen. “Zaad stelt ons in staat om de aanplant van Miscanthus op te schalen. Deze technologie is klaar, het werkt, nu hebben we meer steun van de Britse overheid nodig voor de biomassasector,” aldus Webster.
De studie, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Industrial Crops and Products, onderzoekt methoden om betrouwbaar zaad te produceren door de bloeitijd van verschillende Miscanthussoorten te synchroniseren, wat leidt tot de ontwikkeling van levensvatbare hybride variëteiten. “Het voordeel van het kweken van twee soorten is dat je hybriden creëert met de beste eigenschappen van beide,” verklaarde Dr. Danny Awty-Carroll, postdoctoraal onderzoeksmedewerker bij de School. Hij voegde toe: “Naast het ontwikkelen van levensvatbare methoden om deze soorten te synchroniseren, hebben we de zaadproductie en agronomie in het veld verbeterd, in semi-commerciële omgevingen.”
Miscanthus wordt door de universiteit geprezen als een van de beste opties voor bio-energieproductie met lage input in Europa. Het gewas vereist aanzienlijk minder water in vergelijking met traditionele gewassen, waardoor het bijzonder geschikt is voor regio’s die kampen met waterschaarste en droogte. Het diepe maar niet destructieve wortelstelsel van Miscanthus slaat water op en vermindert de kans op overstromingen.
De resultaten van de studie bieden de mogelijkheid om variëteiten te ontwikkelen met eigenschappen die geschikt zijn voor diverse klimaten en bodems, wat de effectiviteit van de teelt vergroot. “Zaad is de toekomst. Het betekent dat we verschillende variëteiten kunnen kweken die geschikt zijn voor verschillende locaties, bodems en klimaten,” zei Webster.
De in het Verenigd Koninkrijk gevestigde Miscanthus-specialist Terravesta past de methoden van de LJMU-studie toe om effectiever zaad te produceren en ontwikkelt variëteiten met gunstige eigenschappen voor commerciële teelt in het Verenigd Koninkrijk en Europa. “Terravesta verbetert de zaadontwikkeling en agronomie, en vergroot ook de wortelstokvermeerdering. Wortelstok is ook belangrijk, aangezien het verbeteren van de wortelstokvermeerdering het zaad meeneemt. Er zal altijd behoefte zijn aan Miscanthus-wortelstokken,” concludeerde Webster.
Bron: Bioenergy-news.com