Grondstoffenscanner biedt inzicht in toekomstige beschikbaarheid van (bio)grondstoffen

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft deze zomer een vernieuwde versie van de Grondstoffenscanner gelanceerd, met bijgewerkte gegevens tot en met 2022. Deze tool biedt ondernemers cruciale informatie over de beschikbaarheid van grondstoffen, waaronder metalen, mineralen en twintig verschillende biogrondstoffen. De Europese maakindustrie is sterk afhankelijk van grondstoffen uit andere landen. De Grondstoffenscanner geeft…

If it ain’t broke, don’t fix it – authorities should tread lightly when intervening in well-functioning markets

The third iteration of the Renewable Energy Directive (REDIII) found its way onto the statute book last year, but the story doesn’t end there; it’s just the start of a new chapter. Member states now have until 21 May 2025 to implement the rules into national law. Some changes – such as the sustainability criteria in…

Nieuw project zet in op biobased bouwstenen voor een duurzamere bouwsector

De bouwsector staat voor een enorme uitdaging: tegen 2030 moet de CO2-uitstoot gehalveerd zijn ten opzichte van 1990. Een belangrijke stap in deze transitie is het overstappen van fossiele grondstoffen naar duurzame alternatieven, oftewel biobased bouwen. Het Better Biobased Building Blocks-project gaat de komende 3 jaar aan de slag om groene bouwmaterialen te ontwikkelen op basis…

Een dagje in het bos

Wat is het toch heerlijk om je als vijftigplusser weer leerling te voelen. Die ervaring had ik dit voorjaar bij een ‘Bosles’ van Simon Klingen in het Amerongse Bos. Klingen, gepensioneerd bosbeheerder voor het Utrechts Landschap, en een soort Grote Vriendelijke Reus, neemt regelmatig een klein groepje mensen mee het bos in om ze beter…

Experiment met vergisten van witlofresten

Dit voorjaar heeft Inagro een experiment uitgevoerd waarbij resten uit de witlofteelt zijn vergist in een pocketvergister. Het project maakt deel uit van de Operationele Groep ChicoryRePowered, die de mogelijkheden van kleinschalige vergisting binnen de witlofsector onderzoekt. Dit initiatief richt zich op het verlagen van het energieverbruik en het verduurzamen van de teelt door plantaardig…

Weerbaarheid tegen bosbranden en duurzame biomassavoorziening

Door klimaatverandering is de kans op extreme bosbrandomstandigheden in Canada meer dan verdubbeld. De afgelopen jaren is het jaarlijks door bosbranden verwoeste gebied in Canada gestaag gegroeid, met een gemiddelde toename van 330.000 hectare per decennium. Deze intensievere brandseizoenen vragen om dringende maatregelen om de weerbaarheid tegen bosbranden te vergroten en tegelijkertijd een duurzame en…

De circulaire bio-economie: sleutel tot beter samenwerken van systemen

Een nieuw wetenschappelijk artikel, gepubliceerd in Energy, Sustainability and Society, benadrukt het belang van de circulaire bio-economie voor het beter laten samenwerken van verschillende systemen, zoals energie, landbouw en industrie. Het artikel is gebaseerd op onderzoek van IEA Bioenergy Task 40 en Task 44 en richt zich op hoe we onze economie en technologieën kunnen…