Een spraakmakende ontwikkeling in de bouwsector heeft zijn intrede gedaan: de nieuwste versie van het modulaire, houten bouwsysteem WikiHouse. “Een innovatie die volop kansen biedt voor heel bouwend Nederland,” aldus Nick Gevers van Hendriks Bouw en Ontwikkeling. Hendriks onderzoekt nu uitgebreid de mogelijkheden van dit open source bouwsysteem, samen met Avans Hogeschool (Den Bosch/Tilburg) en andere partners. Het eerste tastbare resultaat van dit onderzoek is een door studenten ontworpen demowoning, die tot december te zien is in de ontvangsthal van Dome-X in Oss.
IKEA-bouwpakket, maar dan groter
Met WikiHouse ontwerp je zelf je bouwwerk met behulp van bouwelementen die je kiest uit een openbare online bibliotheek. Een CNC-machine freest de elementen uit multiplex, waarna je ze in elkaar zet. De aansluitingen en verbindingen zijn eenvoudig ontworpen, waardoor bouwervaring niet nodig is. “Zie het als een IKEA-bouwpakket voor een ecologisch verantwoord, betaalbaar en snel te realiseren gebouw,” vertelt Nick Gevers. Hij verdiept zich namens Hendriks in de doorontwikkeling van het oorspronkelijk Engelse systeem.
De nieuwste versie van WikiHouse bevindt zich nog in een testfase, maar is uiterst geschikt voor grootschalige prefabricage. “Hiermee ligt er potentie voor seriematige projectbouw en zien we ook mogelijkheden voor CPO-samenwerkingen. Het systeem biedt een antwoord op diverse ontwikkelingen in de sector, zoals het personeelstekort, de ambitie om demontabel en circulair te bouwen, en de stijgende vraag naar het gebruik van biobased materialen. De eerste resultaten in ons project zijn veelbelovend.”
Wisselwerking tussen Onderwijs en bedrijfsleven
Samen met 17 derdejaars Avans-studenten onderzoekt Hendriks de kansen van de nieuwste versie van WikiHouse voor de Nederlandse bouwmarkt. Dit levert ook een belangrijke bijdrage aan de opleiding van een nieuwe generatie bouwers. “We laten jongeren kennismaken met de bouwmethodes van de toekomst. Zo ontwikkelen ze vaardigheden en kennis die essentieel zijn voor hun toekomstige carrières. Tegelijkertijd komen de studenten met interessante ideeën. Een echte win-winsituatie,” benadrukt Nick Gevers.
De studenten verdiepen zich in alle disciplines, van financiën tot constructie, en brengen deze kennis meteen in de praktijk door op ware schaal een demowoning te bouwen. Ze krijgen hierbij uitgebreide begeleiding van Hendriks. Ook SPARK Campus, MNEXT en Dome-X zijn nauw betrokken, net als Stichting WikihouseNL en Boerboom Hout Groep. “Dit project is een mooie wisselwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven”
Eerste resultaten en vervolg
De demowoning is net opgeleverd. Nick Gevers: “Binnen een paar dagen bereikten we al het hoogste punt, wat meteen het potentieel van WikiHouse duidelijk maakt. De multiplex elementen zijn zonder schroeven en spijkers gemonteerd, waardoor je razendsnel en foutloos kunt bouwen.” Natuurlijk zijn er ook leerpunten. “De voorbereiding moet op alle fronten volledig kloppen om knelpunten in de uitvoering te voorkomen. Hierin zie ik echt de meerwaarde van Hendriks; het vrijdenken binnen zo’n innovatief open source systeem vormt samen met de engineerings- en uitvoeringskwaliteiten van een ervaren bouwer een gouden combinatie.”
Tot december is de demowoning te zien in Dome-X, waarna deze verhuist naar Living Greenlab in Den Bosch. “Met het uit elkaar halen en weer opbouwen van de woning testen we meteen de losmaakbaarheid. Ook vinden nieuwe onderzoeken plaats, bijvoorbeeld naar de akoestiek en brandwerendheid. Met deze inzichten kunnen we vervolgens bepalen of WikiHouse binnen ons conceptenaanbod past.”
Kijk voor meer info op www.hendriks-wikihouse.nl.