In een duurzaamheidsproject gaat Omrin, in opdracht van de drie ARCG-gemeenten (Groningen, Het Hogeland en Westerkwartier), een vergistingsinstallatie bouwen en exploiteren op de Milieuboulevard in Groningen. Dit initiatief zal de verwerking van groente-, fruit- en tuinafval (GFT) aanzienlijk verbeteren, met een geschatte capaciteit van 130.000 ton afval per jaar, wat resulteert in de productie van 6,5 miljoen kuub biogas en circa 52.000 ton compost.
De installatie wordt gerealiseerd op het voormalige bedrijfsterrein van afvalverwerker Attero, dat strategisch is gelegen achter afvalbrengstation Woldjerspoor. De voorbereidingen voor de bouw zijn al in volle gang en het terrein moet halverwege dit jaar klaar zijn om de bouwactiviteiten te starten.
Omrin heeft het voormalige terrein van Attero overgenomen en werkt momenteel aan een gedetailleerd milieueffectrapport (MER). Dit rapport is cruciaal voor de vergunningverlening en moet een uitgebreide beschrijving bevatten van de werking van de vergistingsinstallatie, het productieproces en de samenstelling van de afvalstromen. De Commissie voor de milieueffectrapportage (Commissie Mer) zal dit rapport beoordelen om de potentiële milieueffecten, zoals uitstoot naar lucht en water, geur- en geluidsoverlast, en de verkeerseffecten in kaart te brengen.
Door groente-, fruit- en tuinafval om te zetten in biogas en compost, wordt niet alleen afval op een efficiënte manier verwerkt, maar wordt ook hernieuwbare energie geproduceerd en waardevolle compost geleverd voor de landbouw en tuinbouw.
“Wij gaan op de Milieuboulevard Groningen zo’n 130.000 ton groente-, fruit- en tuinafval per jaar verwerken tot naar schatting 6,5 miljoen kuub biogas en circa 52.000 ton compost,” aldus een woordvoerder van Omrin.
Het milieueffectrapport zal binnenkort aan de provincie worden voorgelegd, waarna de Commissie Mer het zal beoordelen. Zodra dit proces is voltooid en de benodigde goedkeuringen zijn verkregen, kan de bouw van de vergistingsinstallatie officieel van start gaan.
Bron: Omrin