De afgelopen weken hebben alle politieke partijen hun (concept)verkiezingsprogramma’s voor de Europese Parlementsverkiezingen op 6 juni gedeeld. De NVDE heeft de relevante passages die raken aan de klimaat- en energietransitie op een rij gezet. Het hele overzicht vind je op hun site. In de tabel staan de partijen op volgorde van het aantal zetels dat ze haalden bij de Tweede Kamerverkiezingen.
Op het gebied van Bio-energie hebben de volgende partijen dit op hun programma staan:
GL-PVDA:
GL-PvdA wilt de regels voor bioenergie aanscherpen. Biomassa mag alleen verbrand worden als het gaat om reststromen waar geen hoogwaardiger toepassing voor is (cascadering). De verbranding van houtige biomassa mag niet langer worden gesubsidieerd en niet langer meetellen als hernieuwbare energie
Nieuw Sociaal Contract:
Voor het gebruik van biomassa moet eerst duidelijk worden wat aan reststromen voor energieopwekking gebruikt mag worden. Het kappen van bossen met het enkele doel dit hout te gebruiken als biomassa moet worden stopgezet.
BBB:
BBB wil de productie van lokaal geproduceerde duurzame biomassa en biogas stimuleren, met name door de inzet van reststromen uit de landbouw, huishoudens en voedselindustrie. Biomassa is geschikt voor lokale energieproductie alsook voor biobrandstoffen. BBB kijkt daarbij kritisch of de regels garanderen dat biomassa enkel op een verantwoorde wijze kan worden ingezet.
CDA:
Het CDA ziet bio-energie als een van de energiebronnen binnen de hernieuwbare energiemix.
Christen Unie:
Een goede manier om klimaatneutraal te worden, is om op de Europese markt meer materiaal met een biologische oorsprong te gebruiken, die binnen de verbruikstijd opnieuw moet kunnen groeien. Natuurlijk materiaal uit geologische afzettingen of fossiele grondstoffen vallen er dus niet onder. Biomassa is overigens nog niet automatisch ook duurzaam. Daarom moet er een Europese taxonomie komen van wat als (duurzaam) bio-based mag tellen en wat niet.
Kijk voor de volledige lijst mbt klimaat- en energieytansitie op:
NVDE EUP-verkiezingsmonitor.
Bron: NVDE