In Nederland werken veel mensen met passie met biomassa als grondstof. Ze werken aan innovaties, verbeteren (productie)processen of maken beleid voor een fossielvrije toekomst. Wij belichten in deze miniserie wat hun drijfveren zijn om te werken aan de transitie naar een duurzame wereld.
In Drachten vinden we Fiberplast Group, een leverancier in duurzame vloer- en geveloplossingen. Hun missie is helder: het leveren van totaaloplossingen met een sterke nadruk op biobased en circulair bouwen. We spraken met CEO Walter Wieten en Commercieel Directeur Gert Vos over hun blik op de toekomst van de bouwindustrie.
Walter Wieten was eerst werkzaam in de metaalsector. Hierbij zag hij heel veel bouwmateriaal langskomen. Zijn interesse werd gewekt door houtcomposiet, een materiaal dat wordt vervaardigd uit afvalstromen van zowel kunststof als hout.
“Dat materiaal kende ik toen nog helemaal niet en wilde daar meer van weten. Een product gemaakt van afval en dan ook nog onderhoudsarm, dat intrigeerde mij. Ik ben mij er meer in gaan verdiepen en heb toen bij stichting hout Research in Wageningen heel veel inhoudelijke kennis mogen opdoen van de verschillende soorten hout composieten die er waren op dat moment. Ik vond het zodanig interessant dat ik er meer mee wilde doen,”
Dit was het startschot voor de oprichting van Fiberplast Group in januari 2007, met de nadruk op hoogwaardige houtcomposiet terras- en steigerplanken.
Het streven naar een zo goed mogelijk product bracht hen tot het ontwikkelen van eigen recepturen om composieten te produceren die bestand zijn tegen weersinvloeden (ook aan de kust), kleurvast en onderhoudsarm zijn. Door samenwerking met partners in China, Polen en Duitsland en het gebruik van loofhoutafval uit de meubelindustrie, konden ze producten van hoge kwaliteit leveren.
“De houtcomposieten die er toen op de markt waren, voldeden toch niet helemaal aan de eigenschappen die ik wenste qua kwaliteitseisen,” deelt Walter. “Ik wilde een zeewaterbestendig composiet, omdat we toch in een waterrijk gebied zitten. Daarnaast wilde ik het product ook op grote hoogte toepassen, zoals appartementencomplexen of galerijen. Dan moet je ook aan een bepaalde brandklasse certificering voldoen. De houtcomposieten die er toen waren werden op een gegeven moment grijs, waren niet kleurecht. Zodoende hebben wij een eigen receptuur ontwikkeld. Onze composieten hebben we in 3 kleuren en zijn onderhoudsarm, mocht er een beschadiging op komen, dan hoef je deze niet bij te werken. Envirodeck voldoet als een van de weinige composieten aan de vereiste brandclassificaties voor galerijen en vluchtwegen.”
Vanwege de onderscheidende antislip eigenschappen was een van de eerste grote opdrachten de levering van houtcomposieten voor de jachthaven van Vlieland, een project dat de duurzaamheid en prestaties van hun producten onder extreme weersomstandigheden bewees. Maar Fiberplast Group stopte daar niet. Ze breidden hun assortiment uit naar rijstvliescomposieten, die biobased en circulaire oplossingen bieden voor gevel- en terrasbekleding, met behoud van de warme uitstraling van hout maar zonder de nadelen zoals vochtabsorptie en rot. Zijn beschikbaar in een 4-tal door en door gekleurde profielen.
Walter: We hebben geen einddoel voor ogen, de reis vind ik leuker. Het enige wat ons vaak afremt is de Europese regelgeving, materiaal wat van de bouw afkomt is afval, terwijl wij het zien als een grondstof voor nieuwe producten. Zodra een grondstof gezien wordt als afval heb je nu te maken met lastige regelgeving. Het mag dan alleen vervoerd worden door een afvalverwerker. Het zou veel sneller kunnen als we dit zelf mogen vervoeren, rechtstreeks naar onze fabrieken.
Naast het leveren van hoogwaardige producten, staat Fiberplast bekend om hun advies en ondersteuning aan klanten, waarbij ze streven naar maximale efficiëntie en minimale verspilling. Dit gaat hand in hand met hun toewijding aan circulair gebruik van materialen, waarbij ze zelfs het restafval van bouwplaatsen verzamelen en hergebruiken in hun productieproces.
“We geven advies en ondersteuning, want wil je het maximale rendement halen uit onze houtcomposieten, dan moet je rekening houden met de mogelijkheden en ja, ook de beperkingen,” merkt Gert op. “Het vraagt in sommige gevallen andere montage methodes en technieken. Deze vorm van projectondersteuning wordt tegenwoordig steeds vaker gevraagd.”
De ambitie van Fiberplast Group is duidelijk: binnen vijf jaar willen ze alleen nog maar 100% circulaire producten ontwikkelen, produceren en leveren, met behoud van kwaliteit en prestaties. Ze geloven in een circulaire wereld en streven ernaar om het lineaire model van ‘nemen, maken, verspillen’ te vervangen door een duurzamere benadering. Op dit moment worden 60 tot 70% van hun producten geproduceerd in Polen en Duitsland. Walter: “de overige productie die nu nog in China is willen we binnen 3 tot maximaal 5 jaar ook verhuizen naar Polen.”
Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) is bij Fiberplast niet zomaar ‘iets’. “We willen een wezenlijke bijdrage leveren om onze leefomgeving te verbeteren,” deelt Walter. “We streven niet alleen naar een duurzaam rendement op ons werk, maar houden ook de effecten van onze activiteiten op het milieu en op de mensen binnen én buiten de organisatie in de gaten. Kijk vooruit, kies voor voorsprong en zet dé stap. Grondstoffen zijn schaars en het is duidelijk dat er snel iets moet veranderen in de wijze waarop we hiermee omgaan. Dit betekent anders denken en vooral anders doen.”