Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft de ‘Scenariostudie groengasproductie rond 2030’ aangeboden aan de Tweede Kamer. Deze studie, uitgevoerd door CE Delft en New Energy Coalition, verkent de ontwikkeling van groen gasinstallaties, hun locaties en de productievolumes in Nederland richting 2030. De resultaten geven inzicht in de provinciale productiecapaciteiten op basis van lokaal beschikbare grondstoffen, provinciaal beleid en potentiële productielocaties. Tevens wordt beoordeeld of het streefdoel van 2 miljard kubieke meter (BCM) groen gasproductie in 2030 haalbaar is.
Voor deze studie hebben CE Delft en New Energy Coalition vijf scenario’s opgesteld, variërend van moeizame tot soepele ruimtelijke inpassing en van kleinschalige tot grootschalige installaties.
Doel bijmengverplichting groen gas is haalbaar
Uit de studie blijkt dat het doel van 3,8 Mton CO₂-reductie voor de bijmengverplichting haalbaar is met een productie van 1,1 BCM groen gas. De analyseresultaten laten zien dat de groen gasproductie in Nederland tegen 2030 kan toenemen tot 1,3 tot 1,8 BCM. Het aantal groen gasinstallaties kan daarbij groeien van 87 in 2023 naar 394 tot 695 in 2030.
De verwachte groen gasproductie ligt hoger dan de benodigde 1,1 BCM voor de bijmengverplichting. Het overschot aan geproduceerd groen gas zal worden ingezet in de mobiliteitssector en de industrie.
De studie maakt verschillende aannames die de haalbaarheid beïnvloeden, zoals voldoende stikstofruimte, gegarandeerde aansluiting op het elektriciteitsnet, beschikbaarheid van locaties voor groen gasinstallaties en gemeentelijke kaders die groen gasproductie mogelijk maken.
Het eerder gestelde doel van 2 BCM groen gasproductie in 2030 is op dit moment nog niet haalbaar. Een voortdurende inzet op versnelling is noodzakelijk.
De volledige studie biedt waardevolle inzichten voor de verdere ontwikkeling van groen gasproductie in Nederland en benadrukt de noodzaak van samenwerking en beleidsmatige ondersteuning om de gestelde doelen te bereiken.