In de wereld van biobased bouwen is hout vaak het eerste materiaal dat te binnen schiet. Maar een vernieuwend perspectief brengt stro naar voren als een veelbelovend alternatief. Rob van Nistelrooij, eigenaar van Bouwbedrijf Gebroeders van Herpen, staat vol enthousiasme achter dit idee van stro als het ‘bouwmateriaal van de toekomst’.
“Bij biobased bouwen wordt vaak alleen gedacht aan hout. Maar hout is relatief schaars en tijdrovend om te verbouwen. Stro daarentegen is een snelgroeier die op veel plekken hout kan vervangen”
Isolatie en Constructie
Stro, momenteel een bijproduct van graanproductie, heeft de potentie om lokaal geteeld te worden en vervolgens rechtstreeks van land tot wand te worden verwerkt. De afstanden in de productieketen worden zo kort mogelijk gehouden om de stikstof- en CO₂-uitstoot te minimaliseren. Prefab strodelen maken het mogelijk om met weinig mensen en materieel op locatie snel een woning te assembleren. Maar kan deze innovatie op grote schaal worden toegepast?
Het project Emissieloos Bouwen bood een uitstekende kans om dit te onderzoeken. Onder de noemer ONS Natuurhuis werkten verschillende partijen samen aan een duurzaam huisconcept. Architectenbureau EN|EN, Strotec en Bouwbedrijf Gebroeders van Herpen ontwikkelden een biobased rijwoning die op grote schaal kan worden gebouwd.
Voor het ONS Natuurhuis werd een nieuwe bouwmethode ontwikkeld waarbij de geveldelen van stropanelen direct in de fabriek worden geassembleerd. “We wilden een steilere leercurve en meer tijd nemen om kennis op te doen van deze bouwmethode” aldus Van Nistelrooij. Het onderzoek richtte zich op opschaling op verschillende niveaus: van de ontwikkeling van een businesscase voor een nieuwe fabriek tot aanpassingen in de werkwijze en communicatie.
Lees het volledige artikel op TNO.nl
Foto: via TNO