Er bestaat een sterk verband tussen bio-energie en duurzaam bosbeheer. Maar hoe werkt dit?
In de week van de Internationale Dag van de Bossen presenteerde Bioenergy Europe een nieuw artikel over de symbiotische relatie tussen bio-energie en bosbeheer in Europa. Het artikel heeft tot doel veelvoorkomende misvattingen over dit onderwerp te verhelderen, door in te gaan op sleutelconcepten als koolstofput, koolstofvoorraad en biodiversiteit en onderzoekt de verbanden tussen duurzaam bosbeheer, de bosbouwindustrie en bio-energie.
De relatie tussen bio-energie en duurzaam bosbeheer
Bio-energie is grotendeels afhankelijk van residuen en bijproducten van de houtsector, zoals zagerijen en bosexploitanten. Omdat deze producten niet in andere industrieën kunnen worden gebruikt, creëert de bio-energiesector een markt die de Europese Unie voorziet van een waardevolle en hernieuwbare energiebron.
De koolstofput
Bossen fungeren als essentiële koolstofputten, absorberen CO2 tijdens de fotosynthese en zetten dit om in biomassa. Niet alle bossen zijn echter hetzelfde. Hoewel oude bossen een hogere koolstofvoorraad hebben, neemt hun koolstofopslag in de loop van de tijd af. Jongere bossen vangen sneller CO2 op, maar hebben een lagere koolstofvoorraad. Duurzaam bosbeheer houdt hier rekening mee en zorgt ervoor dat er een evenwicht tussen koolstofvoorraad en koolstofopslag wordt gehandhaafd.
Het artikel onderzoekt veel voorkomende misvattingen achter het causale verband tussen ontbossing en bio-energie. Hoewel het waar is dat de koolstofput afneemt, houden de oorzaken grotendeels verband met de klimaatverandering.
Hoe zit het met de biodiversiteit?
Duurzaam bosbeheer bestaat niet alleen naast het behoud van biodiversiteit, maar kan dit ook actief ondersteunen.
Duurzaam bosbeheer kan leiden tot zowel ecologische als commerciële doelstellingen. Het beschermen van de biodiversiteit is daar één van. Het beheren van een bos betekent het in evenwicht brengen van de behoeften en voordelen van bossen, met behoud van hun ecologische integriteit en veerkracht.
Lees meer over duurzaam bosbeheer op deze speciale pagina van BioEnergy Europe