De Europese Commissie heeft een Frans plan van € 900 miljoen goedgekeurd om bedrijven te ondersteunen die investeren in het gebruik van biomassa en hernieuwbare waterstof bij de productie van energie en brandstoffen, om de transitie naar een netto-nuleconomie te bevorderen in overeenstemming met het Green Deal Industrial Plan.
De regeling werd goedgekeurd in het kader van het tijdelijke crisis- en transitiekader voor staatssteun, dat op 9 maart 2023 door de Commissie werd aangenomen en op 20 november 2023 werd gewijzigd, ter ondersteuning van maatregelen in sectoren die van cruciaal belang zijn om de groene transitie te versnellen en de afhankelijkheid van brandstoffen te verminderen.
De Franse maatregel
In het kader van het tijdelijke crisis- en transitiekader heeft Frankrijk bij de Commissie een regeling van 900 miljoen euro aangemeld ter ondersteuning van de productie van warmte en brandstoffen uit biomassa, zoals synthetisch gas en biochar, voor gebruik in industriële processen; en vloeibare brandstoffen uit biomassa en hernieuwbare waterstof, voor gebruik in industriële processen en transport.
In het kader van deze maatregel zal de steun de vorm aannemen van directe subsidies, die een deel van de in aanmerking komende investeringskosten dekken.
De maatregel staat open voor nieuwe installaties en projecten die aanzienlijk worden versneld of opgeschaald. De projecten moeten binnen 36 maanden na de toekenning van de steun worden voltooid en operationeel worden gemaakt.
De Commissie heeft vastgesteld dat de Franse regeling in overeenstemming is met de voorwaarden van het tijdelijke crisis- en transitiekader.
De steun zal met name de productie van energie en brandstoffen uit hernieuwbare bronnen stimuleren; zal de maximaal toegestane steunintensiteit niet overschrijden; en zal uiterlijk op 31 december 2025 worden toegekend.
De Commissie heeft geconcludeerd dat de Franse regeling noodzakelijk, passend en evenredig is om de groene transitie te versnellen en de ontwikkeling van bepaalde economische activiteiten te vergemakkelijken, die van belang zijn voor de uitvoering van het REPowerEU Plan en de Industrieel Plan van de Green Deal, in overeenstemming met artikel 107, lid 3, onder c), VWEU en de voorwaarden uiteengezet in het tijdelijke crisis- en transitiekader.
Margrethe Vestager, uitvoerend vice-president belast met het mededingingsbeleid, zei: “Deze regeling van 900 miljoen euro zal bedrijven helpen het gebruik van energie en brandstoffen uit biomassa en hernieuwbare waterstof te vergroten.
“Door de afhankelijkheid van geïmporteerde fossiele brandstoffen te verminderen, zal het zal bijdragen aan de verwezenlijking van de doelstellingen van de EU. Deze maatregel is een belangrijke stap in de transitie naar een netto-nuleconomie, terwijl het gelijke speelveld op de interne markt wordt beschermd.”
Bron: bioenergy-news.com