18 Europese organisaties hebben een oproep tot actie uitgebracht waarin ze er bij de Europese Commissie en de lidstaten op aandringen om in het komende wetgevingsmandaat prioriteit te geven aan het koolstofvrij maken van verwarming en koeling.
“Om de doelstelling voor 2040 te verwezenlijken moeten we hernieuwbare energiebronnen stimuleren en ons energiesysteem defossiliseren. De EU moet een sterke strategie hebben om fossiele brandstoffen geleidelijk af te schaffen. Het defossiliseren van de verwarmingssector, die bijna de helft van het energieverbruik van de EU vertegenwoordigt, is van cruciaal belang voor het verwezenlijken van de energietransitie. Tegenwoordig is duurzame bio-energie de belangrijkste bron van hernieuwbare energie in Europa, vooral voor verwarming (55,7% van alle hernieuwbare energiebronnen en 83,6% van alle hernieuwbare verwarming)”, aldus Jean-Marc Jossart, secretaris-generaal van Bioenergy Europe.
De mededeling uit 2040, die op 6 februari 2024 werd gepubliceerd, identificeerde terecht het aanzienlijke CO2-reductiepotentieel van de bouw- en industriële sector, die respectievelijk 42% en 25,6% van het eindenergieverbruik van de EU vertegenwoordigen en sterk afhankelijk blijven van het gebruik van fossiele brandstoffen. De ondergetekende organisaties betreurden echter het flagrante weglaten van de vraag naar verwarming en koeling, die 80% van het energieverbruik van gebouwen en 60% van de totale energiebehoefte van de industrie vertegenwoordigt.
De coalitie bestaande uit brancheverenigingen en NGO’s roept op tot onmiddellijke actie om fossiele brandstoffen in verwarming en koeling geleidelijk af te schaffen, de renovatie van gebouwen te versnellen en het enorme potentieel van de EU op het gebied van hernieuwbare en teruggewonnen warmtebronnen aan te boren.
Deze oproep tot actie bouwt voort op het momentum van mei 2023, toen elf energieorganisaties een speciaal plan voor het koolstofvrij maken van verwarming en koeling aan de Europese Commissie presenteerden.
Bron: bioenergyeurope.org