Covestro gaat voor het eerst vooruit met de implementatie van een uniek proces voor de productie van de belangrijke chemische aniline, volledig gebaseerd op plantaardige biomassa in plaats van aardolie. Op de locatie in Leverkusen heeft de kunststoffabrikant hiervoor nu een speciale proeffabriek in gebruik genomen. In eerste instantie zullen daar grote hoeveelheden biobased aniline worden geproduceerd, zodat de nieuwe technologie verder kan worden ontwikkeld voor productie en kan worden overgebracht naar industriële schaal. In de kunststofindustrie wordt aniline onder meer gebruikt voor de productie van MDI. Dit wordt bijvoorbeeld gebruikt voor isolatieschuim, waardoor energie in gebouwen wordt bespaard en de CO 2 -footprint wordt verkleind. Covestro gelooft dat dit zal bijdragen aan het bevorderen van de circulaire economie, waar het bedrijf zich volledig bij wil aansluiten.
“Aniline is onder andere een belangrijke grondstof voor schuim dat wordt gebruikt om gebouwen en koelkasten te isoleren”, legt Dreier uit over de betekenis van de basisstof. “Tot nu toe werd aniline geproduceerd uit fossiele grondstoffen zoals aardolie, waarbij CO2 vrijkomt en de klimaatverandering wordt aangewakkerd. Met ons nieuwe proces dragen we bij aan het opbouwen van een circulaire, biobased economie, en ik ben erg trots dat we er nu in zijn geslaagd de sprong naar het volgende technologische niveau te maken.”
Covestro ontwikkelde het proces samen met partners uit de wetenschappelijke gemeenschap. Vergeleken met conventionele technologie leidt het proces tot een sterk verbeterde CO2 -voetafdruk van aniline. Covestro heeft een zevencijferige investering gedaan in de proeffabriek op het Chempark Leverkusen.
Gebruik van biotechnologie
Het project laat ook duidelijk de potentiële bijdrage zien van de industriële (“witte”) biotechnologie aan de productie van plastics: in het nieuwe proces helpt een op maat gemaakt micro-organisme een industriële suiker, gewonnen uit planten, om te zetten in een tussenproduct door middel van fermentatie. Dit gebeurt onder mildere en dus milieuvriendelijkere omstandigheden dan bij conventionele processen. In een tweede stap ontstaat door chemische katalyse van het tussenproduct vervolgens het aniline met honderd procent plantaardige koolstof.
Ook het onderzoek naar biobased aniline blijft gefinancierd door de Duitse overheid. Het Duitse ministerie van Voedsel en Landbouw financiert een vervolgproject (Bio4PURDemo) van Covestro en partners, dat in maart 2022 startte en loopt tot 2025.
De RWTH Aachen met het CAT Catalytic Center en de Universiteit van Stuttgart, evenals de het technologieoverdrachtsinitiatief dat daar gevestigd is, neemt ook deel aan het project.
Momenteel wordt wereldwijd ongeveer zes miljoen ton aniline geproduceerd, waarbij het volume gemiddeld met ongeveer drie tot vijf procent per jaar groeit. Met een productiecapaciteit van meer dan één miljoen ton per jaar is Covestro een van de toonaangevende anilineproducenten.
Bron: Covestro