Recent zijn in de Hoftoren in Den Haag vier Proeftuinen gerealiseerd binnen het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW). Een belangrijk doel van deze aanpassing was om de ruimten een aantrekkelijker uitstraling te geven, zodat mensen het prettig vinden om naar kantoor te komen. Toepassing van innovatieve en biobased materialen verhogen de belevingskwaliteit.
Het belang van sociale cohesie en onderlinge betrokkenheid met de organisatie wordt sinds coronatijd steeds meer op waarde geschat. Een prettige werkomgeving stimuleert de medewerkers om vaker op kantoor te komen. Het versterken van de aantrekkelijkheid van de gebouwde omgeving is gerealiseerd door toepassing van producten die niet eerder in de bouw zijn gebruikt. Opvallend is dat de toepassing van natuurlijke materialen die in principe niet bedoeld zijn voor bouw en interieur, grote invloed hebben op de integrale belevingskwaliteit. Deze innovatieve en/of natuurlijke materialen zijn gebruikt als vloerafwerking en tussenwanden. De volgende producten zijn toegepast:
Scheidingswanden van aardappelschillen
Tussen de gang en overlegruimte is langs de bestaande glaswand een transparante scheidingswand geplaatst in een houten frame, gevuld met matten geheel samengesteld uit aardappelschillen. Hierdoor ontstaat een mooi lichteffect in de gang vanuit een fijnmazige structuur. Fraaie repeterende patronen bieden hiermee een elegant spel van licht en doorzicht. De matten, Biodegradable Elements for Starting Ecosystems ( BESE-elements), worden door mariene biologen gebruikt in de vorm van matten ten behoeve van natuurherstel bij o.a. kwelders. De met 3D printer gemaakte modulaire matten vormen een biologisch afbreekbare matrix structuur die met pennen in de grond worden vastgezet. De netten bieden een vaste structuur waarop organismen, zowel plant als dier, zich kunnen vestigen. Nadat planten voldoende zijn geworteld, breekt de aardappelmat geheel op natuurlijke wijze af. De mat bestaat uit een combinatie van biopolymeren en voldoet aan Vincotte OK Compost en is gecertificeerd conform EN13432 (industrial composting). De producten zijn geleverd door Bureau Waardenburg gevestigd in Culemborg.
Scheidingswanden van beukenweefsel
Net als de aardappelmatten is ook beukenweefsel toegepast in een houten frame dat geplaatst is langs bestaande glaswanden. Het beukenweefsel is op het hout gespannen. Hierdoor ontstaat een transparante afscheiding die direct doorzicht belemmert maar wel voldoende licht doorlaat. Dankzij het fijnmazige patroon en de natuurlijke uitstraling, ontstaat een prettig werk- en leefklimaat. Het beukenweefsel dat voor 100% uit cellulose bestaat, wordt door mariene biologen gebruikt als netten die met oesterschelpen worden gevuld op de zeebodem om oesters aan te trekken. De biologisch afbreekbare netten kunnen ook dienen als kweekzak voor waterplanten als oevervegetatie of als zakken, gevuld met zand, stenen of ander materiaal die benut kunnen worden als golfbrekers. De producten zijn geleverd door Bureau Waardenburg gevestigd in Culemborg.
Mycelium
In een aantal ruimten zijn wanden voorzien van panelen mycelium. Deze panelen tonen een elegant golvend patroon dat een sierelement vormt in de ruimte. De wand draagt in hoge mate bij aan de akoestiek in de ruimte. Dit 100% natuurproduct ontstaat uit een snelgroeiend schimmeldradennetwerk en kan in mallen met diverse vormen een groeiproces doormaken waarna het een kort droogproces volgt. Dankzij de chitine in de celwand heeft het een stevig oppervlak, waardoor het als wandmateriaal kan worden toegepast. Mycelium heeft een hoge akoestische kwaliteit en draagt bij aan een natuurlijke uitstraling en de algehele belevingskwaliteit. Het is volledig composteerbaar. Grown Bio heeft de producten geproduceerd en geleverd.
Mango vegan leer
Een wand is beplakt met Mango Fruit Leather, dat een levendige gevarieerde en robuuste textuur biedt bestaande uit afval van mango en natuurlijke additieven. Het is een vegan leer dat als vervangend product kan dienen bij leerproducten als handtassen. Afhankelijk van de soort mango ontstaat een andere kleur: zo geeft de Palmer mango een bruine kleur en de Keitt mango een zwarte. De toegepaste mango fruitleather is afkomstig van Fruitleather Rotterdam.
Vloerafwerking
In het gehele project is overwegend Flotex gebruikt vanwege de opvallend mooie verzadigde kleuren en scherpe dessins waaronder bloemmotieven en patronen. Kleur speelt een essentieel deel in het ontwerp en om deze reden heeft de focus gelegen op een brede toepassing van verzadigde kleuren met kleurcontrasten. Flotex is een sterke vloerafwerking bestaande uit 6.6 nylon met 80 miljoen vezels per m2 en heeft een lange levensduur; zelfs na twintig jaar gebruik is geen slijtage te zien. Het heeft niet alleen een kwalitatief hoge geluidsabsorptie (klasse A) maar ook een goede contactgeluidreductie (>20dB). De vezeldichtheid draagt bij aan eenvoudig schoonmaakonderhoud, ondoordringbaarheid van vuil en reductie van allergenen. Alle inkten van Flotex zijn op waterbasis. Twee derde van de rug van Flotex bestaat uit gerecycled materiaal. Flotex is geleverd door Forbo.
Twaalf zintuigen
De gemêleerdheid van innovatieve materialen, hergebruik en nieuwe inrichtingselementen, zijn bijeengebracht in een totaliteit waarbij de systematiek is gevolgd op basis van de twaalf zintuigen. Voor elk zintuig is gestructureerd bezien op basis van een aan de TU Delft ontwikkelde systematiek of de sensorische informatie per zintuig in balans is. Op deze manier heeft de Hoftoren een transformatie ondergaan van een meer gestandaardiseerde antracieten werkomgeving naar een kleurrijke en levendige plek die ‘goed voelt’.
Auteur dr ir Iris Bakker – Interieurarchitect
Foto’s levenswerken: www.levenswerken.eu
Bron artikel: architectuur.nl