In het hart van Sevilla, waar de lente de straten met een bedwelmende geur van sinaasappelbloesem doordrenkt, begint een opmerkelijke reis van zure vruchten tot schone energie. Met bijna 50.000 sinaasappelbomen die de stad sieren, lijkt het alsof Sevilla gehuld is in een mantel van citrus, maar achter deze prachtige façade schuilt een uitdaging voor de lokale overheid.
Deze bomen dragen jaarlijks ongeveer drie miljoen kilogram sinaasappels voort, maar een groot deel van deze oogst is ongeschikt voor directe consumptie vanwege hun extreem hoge zuurgraad en de blootstelling aan stedelijke vervuiling. De gemeente Sevilla heeft dit jaar meer dan 190.000 euro gereserveerd voor de inzameling van deze vruchten, een verdubbeling van het budget ten opzichte van voorgaande jaren.
Een aanzienlijk deel van deze oogst vindt zijn weg naar lokale distilleerderijen, waar de waardevolle essentiële oliën en geuren worden gewonnen. Maar sinds 2020 ook voor duurzame energieopwekking. Dankzij een innovatief initiatief van de gemeentelijke onderneming Emasesa en de lokale overheid worden deze bittere sinaasappels nu omgezet in biogas.
Biogas
In 2020 lanceerden de gemeentelijke onderneming Emasesa en de gemeente Sevilla een proefproject om stadssinaasappels te gebruiken voor de productie van biogas en de opwekking van elektriciteit. De sinaasappels worden industrieel geperst en het sap wordt vervolgens vergist om methaan te produceren, een sleutelcomponent van biogas. Voor elke duizend kilogram sinaasappels resulteert dit in ongeveer 500 liter sap en 500 kilogram schillen. Opvallend genoeg kan elk duizend kilogram sinaasappels tot 50 kWh aan elektriciteit genereren, wat voldoende is om vijf huishoudens een dag lang van stroom te voorzien.
De impact van dit proces is indrukwekkend. Met jaarlijks 4.000 ton sinaasappels die in Sevilla worden geproduceerd, kan de gegenereerde energie het equivalent zijn van de behoeften van meer dan 20.000 huishoudens gedurende een dag. Hieraan moeten nog de cijfers van andere gemeenten of andere, niet-geregistreerde gebieden van de stad worden toegevoegd.
Het geproduceerde biogas wordt niet alleen gebruikt om de zuiveringsinstallaties van Emasesa van stroom te voorzien, maar ook om een vloot van acht stadsbussen aan te drijven. Deze bussen, die op biogas rijden, zijn niet alleen milieuvriendelijk maar verminderen ook aanzienlijk de schadelijke emissies in vergelijking met conventionele dieselvoertuigen, waardoor de stad een grote stap zet in de richting van een lagere CO2-voetafdruk.
Bron: spanjevandaag.com
Photo by Mateusz Plinta on Unsplash