In een gezamenlijke inspanning om duurzaamheid te bevorderen en de impact op het milieu te verminderen, hebben vijf vooraanstaande woningcorporaties in West-Brabant – Thuisvester, Alwel, Laurentius, Woonkwartier en Stadlander – op 20 februari een belangrijke stap gezet. Ze hebben een commitmentverklaring ondertekend om biobased isolatiematerialen vaker toe te passen in nieuwbouw- en renovatieprojecten. Dit initiatief werd aangekondigd tijdens de vierde kennissessie ‘Van Plant tot Pand’, die gericht was op biobased (ver)bouwen in de regio.
Deze corporaties streven ernaar om de CO2-uitstoot die gepaard gaat met bouwmaterialen drastisch te verminderen door over te schakelen naar biobased bouwmaterialen. Deze materialen, zoals vlas of hennep, worden gemaakt van plantaardige bronnen en bieden een duurzaam alternatief voor traditionele isolatiematerialen. De implementatie van biobased isolatiemateriaal in gevels en wanden zal geleidelijk worden uitgebreid gedurende de geplande renovatie- en nieuwbouwprojecten in de periode 2024-2028.
In de eerste fase, die twee jaar beslaat, zal er een intentieverklaring zijn vanwege bestaande productieafspraken met bouwers. Na 2025 zullen de corporaties hun volledige toewijding uitspreken om biobased isolatiematerialen te gebruiken, waardoor de weg vrijkomt voor grootschalige implementatie.
Dominique Hopmans, bestuurlijk trekker van Circulaire Regio bij RWB en tevens wethouder van Bergen op Zoom, benadrukte het belang van dit initiatief voor de regio. Hij verklaarde: “West-Brabant werkt aan toekomstperspectief vanuit haar plantaardige verleden en DNA. Deze aanpak bewijst dat maar weer. Door het commitment van woningcorporaties geven we, via een gegarandeerde afzet van biobased isolatiemateriaal, een boost aan de nieuwe, schone economie”. Dit initiatief wordt niet alleen gezien als een stap naar duurzamere sociale woningbouw, maar ook als een kans om nieuwe economische kansen te creëren voor boeren, de verwerkende industrie en de bouwsector in de regio.
De bouwsector is verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van de wereldwijde CO2-uitstoot, voornamelijk als gevolg van materiaalgebruik en productieprocessen. Door over te schakelen naar biobased bouwmaterialen kunnen deze emissies aanzienlijk worden verminderd. Het isoleren van woningen vormt een essentieel onderdeel van dit streven naar duurzaamheid, omdat honderdduizenden woningen in de komende jaren moeten worden geïsoleerd om energie-efficiëntie te bevorderen en de ecologische voetafdruk te verkleinen.
Met zijn sterke agrarische achtergrond en focus op biobased initiatieven, zou West-Brabant een leidende rol kunnen spelen in het produceren en verwerken van deze duurzame bouwmaterialen. Dit potentieel wordt verder onderstreept door de indiening van projectfiches in de West-Brabantse Regio Deal-aanvraag, die gericht zijn op het stimuleren van biobased bouwen in de regio. Nu deze aanvraag is gehonoreerd, kunnen deze projecten worden opgeschaald en uitgebreid, wat de weg vrijmaakt voor een groenere en duurzamere toekomst voor West-Brabant.
Bron: West-Brabant.eu