De Europese Commissie stippelt de route uit om de doelstelling te bereiken om de Europese Unie tegen 2050 klimaatneutraal te maken. Het beveelt een nettoreductie van de broeikasgasemissies van 90% aan tegen 2040 vergeleken met het niveau van 1990, wat in overeenstemming is met recent wetenschappelijk advies en de verplichtingen van de EU in het kader van de Overeenkomst van Parijs.
Om de reductiedoelstelling van 90% in 2040 te bereiken zijn de volgende acties nodig:
- de bestaande EU-wetten volledig implementeren om de uitstoot tegen 2030 met minstens 55% te verminderen
- de industrie koolstofarm maken door te vertrouwen op bestaande sterke punten zoals windenergie, waterkracht en elektrolysers. Om dit werkterrein te intensiveren heeft de Commissie nieuwe maatregelen voorgesteld om de CO2-uitstoot door de industrie in de EU te beheersen, waarbij geïnvesteerd zal worden in technologieën die koolstof kunnen afvangen, opslaan en hergebruiken.
- de binnenlandse productie vergroten in groeisectoren zoals batterijen, elektrische voertuigen, warmtepompen, zonnecellen en andere
- eerlijkheid, solidariteit en sociaal beleid centraal stellen in de transitie, en kwetsbare burgers, regio’s, bedrijven en werknemers helpen via instrumenten als het Sociaal Klimaatfonds en het Just Transition Fund
- een open dialoog voeren met alle betrokkenen, inclusief boeren, bedrijven, sociale partners en burgers
De afgelopen vijf jaar heeft de klimaatverandering naar schatting 170 miljard euro aan economische schade veroorzaakt. De kosten en gevolgen voor de mens worden steeds groter en zichtbaarder. We moeten nu actie ondernemen om de veerkracht van Europa tegen toekomstige crises te versterken en minder afhankelijk te zijn van de import van fossiele brandstoffen. Een klimaatdoelstelling voor 2040 zal de Europese industrie, investeerders, burgers en regeringen ook helpen om in dit decennium beslissingen te nemen die de EU op koers zullen houden om haar doelstelling van klimaatneutraliteit in 2050 te verwezenlijken.
De doelstelling zal nu worden besproken met het Europees Parlement en de lidstaten. De volgende Commissie zal op die basis wetgevingsvoorstellen indienen. De Europese Klimaatwet schrijft het doel van de Europese Green Deal voor de Europese economie en samenleving om in 2050 klimaatneutraal te worden in de wet om. De wet stelt het tussendoel vast om de netto-uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met ten minste 55% te verminderen, ten opzichte van 1990.
In juni staan er Europese verkiezingen op de agenda, wat zal leiden tot de verkiezing van een nieuwe Commissie. In het licht van recente nationale verkiezingsresultaten, waarbij partijen die tegen ambitieus klimaatbeleid zijn verkozen, is het onduidelijk hoe deze nieuwe samenstelling van de Commissie eruit zal zien. Hierdoor blijft het onzeker of het reductiedoel van 2040 uiteindelijk zal worden gehandhaafd.
European Commission