Renewables 2023 is de belangrijkste analyse van het IEA over de sector, gebaseerd op huidig beleid en marktontwikkelingen. Het voorspelt de inzet van hernieuwbare energietechnologieën op het gebied van elektriciteit, transport en warmte tot 2028, terwijl ook de belangrijkste uitdagingen voor de industrie worden onderzocht en belemmeringen voor snellere groei worden geïdentificeerd.
Op de COP28-conferentie over klimaatverandering in Dubai kwamen ruim 130 nationale regeringen, waaronder de Europese Unie, overeen om samen te werken om de geïnstalleerde capaciteit voor hernieuwbare energie in de wereld tegen 2030 te verdrievoudigen tot ten minste 11.000 GW. Renewables 2023 biedt gedetailleerde analyses op landniveau van de voortgang richting de mondiale verdrievoudigingdoelstelling. Naast het rapport is er ook een online dashboard beschikbaar, dat alle relevante gegevens in kaart brengt om de inzet van hernieuwbare energie tot 2028 te meten.
Naast de gedetailleerde marktanalyse en prognoses onderzoekt Renewables 2023 ook de belangrijkste ontwikkelingen voor de sector, waaronder beleidstrends die de implementatie stimuleren; productie van zonne-PV; concurrentievermogen van hernieuwbare technologieën; energie opslag; hernieuwbare energiecapaciteit voor de productie van waterstof; de vooruitzichten voor duurzame energiebedrijven; systeemintegratie en een speciaal gedeelte over de voorspelling van biogas en biomethaan.
Opkomende economieën zijn leidend in de versnellende groei van het gebruik van biobrandstoffen
De vraag naar biobrandstoffen zal in de periode 2023-2028 naar verwachting met 38 miljard liter toenemen, een stijging van bijna 30% ten opzichte van de afgelopen vijf jaar. In feite stijgt de totale vraag naar biobrandstoffen met 23% tot 200 miljard liter in 2028, waarbij hernieuwbare diesel en ethanol tweederde van deze groei voor hun rekening nemen, terwijl biodiesel en biovliegtuigbrandstof de rest voor hun rekening nemen.