In de voortdurende strijd tegen klimaatverandering heeft de Europese Unie recentelijk de EU Deforestation Regulation (EUDR) geïntroduceerd welke op 30 december 2024 in werking zal treden, welke is gericht op het beperken van ontbossing bij de productie van biogrondstoffen. Hoewel dit een cruciale stap is, brengt de implementatie van deze regelgeving voldoende uitdagingen met zich mee.
Een belangrijke uitdaging bij de invoering van de EUDR is het controleren en vastleggen van de procedure. Biogrondstoffen gaan een belangrijke rol spelen in de overgang naar het gebruik van hernieuwbare grondstoffen, maar als de productie ervan gepaard gaat met ontbossing, worden de beoogde milieudoelen ondermijnd. Het opstellen van heldere en strenge (duurzaamheids)normen is daarom van essentieel belang om ervoor te zorgen dat biogrondstoffen werkelijk duurzaam zijn en bijdragen aan het verminderen van de ecologische voetafdruk.
Een obstakel is de handhaving van de EUDR criteria op mondiaal niveau. Aangezien biogrondstoffen veelal worden geproduceerd in landen buiten de EU, door vaak kleinere producenten, is samenwerking op internationaal niveau cruciaal. De vraag aan de EU is dan ook hoe ze gaan handhaven en dit willen gaan controleren. De markt is hier nog niet klaar voor en deze processen kosten enorm veel tijd. Natuurlijk, alles kan maar is het dan ook nog betaalbaar en sluiten we dan niet juist nieuwe grondstof leveranciers uit die deze markt als een nieuwe kans zien op een financieel haalbaar verdienmodel.
Desondanks biedt de EUDR veelbelovende voordelen voor zowel de markt als diverse toepassingen. Door het beperken van ontbossing in de productieketen van biogrondstoffen, zal de EU een belangrijke rol spelen in het behoud van biodiversiteit en het verminderen van de druk op kwetsbare ecosystemen. Dit zal niet alleen gunstig zijn voor het milieu, maar ook voor de lange termijn stabiliteit van de biogrondstoffenmarkt en creëert gelijktijdig meer draagvalk voor alle mogelijke toepassingen.
Een duidelijk voordeel van de EUDR is de stimulans voor innovatie. Om aan de EUDR criteria te voldoen, zullen bedrijven nieuwe methoden en technologieën omarmen die de impact op het milieu minimaliseren. Dit kan leiden tot doorbraken in duurzame landbouwpraktijken, verbeterde oogsttechnologieën en efficiëntere logistieke processen.
Bovendien zal de EUDR waarschijnlijk de vraag naar duurzame biogrondstoffen vergroten. Consumenten en bedrijven worden steeds bewuster van hun ecologische voetafdruk, waardoor er een groeiende vraag ontstaat naar producten waarbij de geldende duurzaam eisen en EU richtlijnen zijn geborgd. Dit kan leiden tot een verschuiving in de marktvraag en de ontwikkeling van een groenere economie.
Voor toepassingen biedt de EUDR kansen voor de ontwikkeling van duurzame producten op basis van biogrondstoffen. Van bioplastics tot biobrandstoffen, regelgeving moedigt de ontwikkeling van alternatieven voor traditionele, op fossiele brandstoffen gebaseerde producten aan. Dit opent de deur naar innovatieve oplossingen die niet alleen milieuvriendelijk zijn, maar ook economisch levensvatbaar.
Om de voordelen van de EUDR volledig te benutten, is nauwe samenwerking tussen de EU, producentenlanden, bedrijven en consumenten noodzakelijk. Een gezamenlijke inspanning om duurzame praktijken te bevorderen, innovatie te stimuleren en wereldwijde samenwerking te waarborgen, zal de basis leggen voor een veerkrachtige en duurzame biogrondstoffenmarkt.
De invoering van de EUDR markeert een cruciale stap in de strijd tegen ontbossing en klimaatverandering. Ondanks de uitdagingen die gepaard gaan met de implementatie, biedt deze regelgeving aanzienlijke kansen voor duurzaamheid, innovatie en een groenere economie. Het is nu aan alle belanghebbenden om samen te werken en deze kansen te benutten voor een gezonde planeet en een welvarende toekomst. Onder de mom dat je het maar een keer goed kan doen lijkt het mij dan ook raadzaam om de invoering een jaar uit te stellen en hiermee de partijen de kans te geven dit in één keer goed in te richten.
Over de auteur
John Bouterse
Managing director Komercon B.V. en bestuurslid Platform Bio-Economie
John Bouterse is mede-eigenaar van Komercon B.V., bestuurslid Platform Bio-Economie en lid van diverse werkgroepen welke zich met de verschillende vraagstukken en beleid t.a.v. inzet en duurzaamheid van biomassa bezighouden. Vanuit zijn expertise is John dagelijks bezig om afval en biomassa een nieuwe hoogwaardige bestemming te geven en vanuit dit perspectief kijkt hij in deze blogs naar de bijzondere ontwikkelingen en mogelijkheden die biomassa biedt en de uitdagingen die hierbij komen kijken.