De wereldmarkt voor de opwekking van elektriciteit uit vaste biomassa blijft groeien. Japan ontwikkelt zich tot de sterkste markt in Azië. In Europa wordt de groei gestimuleerd door de vraag naar verwarming. Tot 2032 verwacht ecoprog wereldwijd meer dan 1.200 installaties met een totale capaciteit van meer dan 19,1 GWel in bedrijf te nemen.
ecoprog publiceert de 14e editie van zijn jaarlijkse studie over de opwekking van elektriciteit uit vaste biomassa. In 2023 groeide het wereldwijde vermogen van biomassacentrales met ongeveer 90 installaties en een totale capaciteit van meer dan 2,7 GWel. Met bijna 950 MWel was de capaciteitsgroei in Europa bijna gelijk aan de toonaangevende regio Azië.
In Europa groeit de invloed van de vraag naar warmte voor industrie en stadsverwarming als bepalende factor voor nieuwe projecten nog steeds. Dit is ook en vooral het geval in Duitsland, waar ondanks een reeds groot portfolio van installaties een verhoogde projectactiviteit kan worden waargenomen. De relatief hoge groei in Europa vorig jaar is voornamelijk te danken aan de ingebruikname van grote projecten in Finland en het Verenigd Koninkrijk. Buiten individuele projecten in de industrie worden dergelijke grootschalige projecten niet meer ontwikkeld in Europa. Spanje vormt hierop een uitzondering, aangezien hier projecten in de grootteorde van ongeveer 50 MWel worden ontwikkeld met behulp van subsidies uit afzonderlijke biomassa-veilingen.
In Azië verwacht ecoprog dat Japan de belangrijkste markt wordt voor nieuwe ontwikkelingen in de regio. Het land heeft enerzijds de grootste projectpijplijn ter wereld, opgebouwd door (voormalig) royale subsidies. Anderzijds heeft de vermindering van subsidies in China geleid tot een marktdaling in dat land. Of en in hoeverre de Chinese markt kan herstellen, hangt ook af van verdere politieke beslissingen. ecoprog verwacht echter niet dat de markt volledig stil zal vallen, niet in de laatste plaats vanwege de hoge beschikbaarheid van biomassa.
In Midden- en Zuid-Amerika blijft Brazilië een sterke markt vanwege de ethanol- en suikerindustrie. Het is onduidelijk of het bestaande biomassa-potentieel ook in andere landen in de regio in de toekomst meer zal worden benut. Een voorbeeld is Argentinië, een land met een hoog biomassa-potentieel, waar in 2023 voor het eerst sinds 2019 biomassa-veilingen werden gehouden. Tegelijkertijd staat het land momenteel voor een onzekere politieke toekomst.
In de komende jaren zou koolstofopvang en -opslag of -gebruik bij biomassacentrales (Bio-energie met Koolstofopvang en -opslag, BECCS) een kans kunnen bieden voor de elektriciteitsopwekking uit vaste biomassa. In de toekomst zouden negatieve emissies inkomsten kunnen genereren uit CO2-verwijderingscertificaten. De VS lopen hierin voorop, waar verschillende grootschalige projecten met BECCS worden besproken. Bovendien moet BECCS worden gepromoot als onderdeel van de nieuwe biomassastrategie in het Verenigd Koninkrijk voor de levering van basiselektriciteit.
Brom ecoprog