Begin december mocht ik twee dagen rondlopen op de European Biocarbon Summit in Amsterdam met als thema “Helping heavy industry and aviaton to decarbonise with biomass’. Een event waar de hele keten eindelijk samenkwam, van biomassa leveranciers, technologie bedrijven tot aan de eindgebruikers.
Het centrale thema was het gebruik van biomassa als hoogwaardige grondstof, ofwel biocarbon, voor het decarboniseren van zware industrieën zoals de staal- en kalkindustrie of als grondstof, via syngas, met de omzetting tot waterstof, bio-methanol en Sustainable Aviation Fuel (SAF) als meest veelbelovende eindproducten. Het was enorm verfrissend om twee dagen lang te mogen luisteren, discussiëren en eigen ervaringen te delen over het gebruik van biomassa als grondstof voor bestaande en nieuwe industrieën.
Iets verderop was COP28 bezig waar met het gezamenlijke standpunt dat het uitfaseren van fossiele grondstoffen nu echt moet gebeuren, de zoektocht naar alternatieven is begonnen. Je zou verwachten dat zonder een actiepakket, tijdslijnen, wetgeving of andere verplichtingen zo’n statement weinig tot geen effect heeft, maar toch lijken de fossiele grondstof gebruikers nu echt te beseffen dat dit alleen mogelijk is als ze ook onderdeel gaan uitmaken van de oplossing. De zoektocht naar alternatieven is dan ook ingezet met biomassa als belangrijkst alternatief. Omdat we niet alleen kunnen vertrouwen op houtige biomassa, is het gebruik van agri-reststromen noodzakelijk om aan de verwachte volumes te voldoen. Het opwaarderen van biomassastromen naar een product dat qua aard en samenstelling kan concurreren met de fossiele tegenhanger is nog best een uitdaging en daar komt de biocarbon weer om de hoek kijken.
Onder de verzamelnaam Torrefactie (het verkolen van de biomassa) werken veel bedrijven al vele jaren aan technologieën die verschillende biomassastromen kunnen opwerken tot een bio-coal als vervanger voor de fossiele tegenhanger. Met een stijgende CO2 prijs en de noodzaak om te decarboniseren, is er nu dus ook een markt ontstaan die bereid is hiervoor te betalen.
Biocarbon kan worden geproduceerd uit veel verschillende soorten biomassastromen en fungeert daarmee als een duurzame vervanger voor fossiele brandstoffen in industriële toepassingen. Door de omzetting naar een hoogwaardige grondstof krijgen veel meer (agri)residuen de mogelijkheid om als basis te dienen voor industriële toepassingen en spelen hierdoor een cruciale rol in het verminderen van de afhankelijkheid van de industrie van traditionele, op fossiele brandstoffen gebaseerde grondstoffen.
We zien ook dat deze nieuwe product-markt-combinaties voor de nodige uitdagingen zorgen. Het zijn andere, vaak kleinere, leveranciers die ineens een markt moeten bedienen die ze niet begrijpen. Groot inkopen voor de multinationals is er niet meer bij en met kleinere leveranciers, andere producten en werkwijzen heb je ook meer risico’s qua leveringszekerheid. Ook overheden hebben moeite met deze ontwikkelingen en blijven achter met wet- en regelgeving om deze nieuwe markt te stimuleren en mogelijk te maken. Lerend van de houtige biomassa sentimenten wil iedereen het graag in overleg doen met alle partijen, maar dan moet iedereen uit de bekende schaduw stappen. We hebben voldoende potentie om als Nederland een voorloper te worden op dit gebied als we de krachten bundelen. De toekomst van biomassa als hoogwaardige grondstof lijkt veelbelovend. Het potentieel om biocoal om te zetten in waterstof, bio-methanol en SAF biedt duurzame oplossingen voor de industrie, terwijl het gebruik van biomassa als grondstof de weg opent naar een circulaire economie. COP28 en events zoals de European Biocarbon Summit hebben niet alleen huidige successen benadrukt, maar ook de weg geplaveid voor verdere samenwerking en innovatie op het gebied van duurzame industriële grondstoffen. De industrie staat aan de vooravond van een opwindende verschuiving naar een meer duurzame en verantwoorde toekomst, gedreven door het potentieel van biomassa als een groene grondstof.
Over de auteur
John Bouterse
Managing director Komercon B.V. en bestuurslid Platform Bio-Economie
John Bouterse is mede-eigenaar van Komercon B.V., bestuurslid Platform Bio-Economie en lid van diverse werkgroepen welke zich met de verschillende vraagstukken en beleid t.a.v. inzet en duurzaamheid van biomassa bezighouden. Vanuit zijn expertise is John dagelijks bezig om afval en biomassa een nieuwe hoogwaardige bestemming te geven en vanuit dit perspectief kijkt hij in deze blogs naar de bijzondere ontwikkelingen en mogelijkheden die biomassa biedt en de uitdagingen die hierbij komen kijken.